Meteovista
Meteovista
  Kerstboom

  Kerstweekend: zon maakt plaats voor regen en wind

  Aangemaakt: 24 dec 2020, 12:47 uur

  In het lange kerstweekend staat ons ijskoud weer te wachten met regen en wind. Het beste weer hebben we op Eerste Kerstdag. Er kunnen vrijdag wel winterse buien voorkomen, maar er zijn ook droge perioden met zon. Zaterdag neemt de kans op regen toe en zondag zal het langere tijd regenen. Daarbij waait het hard en hoog in de Ardennen kan 10-15 cm sneeuw vallen. Het is dan 5-6 graden, maar de gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt.

  Eerste Kerstdag is er een mix van stapelwolken en zon. In het midden en oosten is het op veel plaatsen door. In het westen kunnen enkele winterse buien voorkomen met behalve regen ook wat hagel of zelfs smeltende sneeuw. In de middag is het hele land kans op dit soort winterse buitjes. Echt nat wordt het niet, want er zijn ook genoeg droge perioden waarin de zon even tevoorschijn komt. Het wordt 3-6 graden en daarbij staat een zwakke tot matige noordwestenwind. Aan de kust is het 7 graden, wat winderiger en daar komen ook de meeste buien voor. In de Hoge Venen ligt de temperatuur maar een paar graden boven het vriespunt en kan het wit worden door sneeuwval.

  Kerst eindigt winderig

  Zaterdag kan in de ochtend lokaal de zon nog even doorbreken. Op veel plaatsen is het bewolkt en soms valt er wat regen bij temperaturen iets boven het vriespunt. In de middag neemt de kans op regen toe bij temperaturen van 5-8 graden. Vooral in de Hoge Venen wordt opnieuw (smeltende) sneeuw verwacht. De wind is zuidwestelijk en matig. In de avond wordt het onstuimiger en steekt een vrij krachtige zuidwester op. Aan de kust kan het later in de avond en in de nacht naar zondag hard waaien. Er is kans op een stormachtige wind en in het binnenland kan het tijdelijk hard waaien.

  IJskoude zondag met regen en sneeuw

  Zondag wordt een grijze natte dag. Op veel plaatsen is het 5-6 graden, maar door een matige tot vrij krachtige wind ligt de temperatuur voor gevoel rond het vriespunt. In de hogere delen van de Ardennen kan een pak sneeuw vallen van 10-15 cm. De temperatuur komt nauwelijks boven het vriespunt uit en de gevoelstemperatuur ligt rond -6 graden. In de loop van de dag neemt de wind af, maar het blijft nat.

  Foto: ANP / Robin Utrecht

  Door: Matthijs van der Linden