Kans op een onweersbui bij Formule-1 in Monaco

24 mei 2023, 13:00

Max verstappen. Foto: Bryn Lennon / Getty Images for Red Bull Racing / redbullcontentpool.com

In Monaco is het in deze tijd van het jaar vaak zonnig en warm. Dit ook tijdens het komende GP-weekend zo, maar er is ook kans op een stevige onweersbui.

Dat de weersverwachtingen belangrijk zijn in de Formule-1 moge duidelijk zijn. Zo werd vorige week het hele Formule-1 weekend in Italië geschrapt vanwege hevige overstromingen na extreme regenval. Zo’n vaart zal het in Monaco deze week niet lopen, want de hoofdmoot is komende dagen droog en zonnig weer.

Zonnige trainingssessies, buienkansje bij kwalificatie

Op vrijdag blijft het droog en is het volop zonnig. Het wordt maximaal 24 graden en de wind houdt zich rustig. Ben jij vrijdag al aanwezig bij de GP van Monaco vergeet je dan niet in te smeren. De zon schijnt tijdens de eerste helft van de middag met UV-Index 8 en dit betekent dat de onbeschermde huid al in 10 tot 15 minuten kan verbranden.

GP-monaco-2023

Ook zaterdag is het eerst zonnig en de laatste vrije training verloop zeer waarschijnlijk gewoon droog. Zaterdagmiddag wordt het 24 graden en waait het nauwelijks. In de loop van de middag verschijnen fikse stapelwolken die vooral ten noorden van Monaco, in de bergen, uitgroeien tot stevige onweersbuien. De kans dat zo’n bui tijdens de kwalificatie tussen 16:00 en 17:00 uur in Monaco een (tijdelijk) nat wegdek oplevert is zo’n 10%.

Zondag buienkans iets groter

Ook zondag is het een groot deel van de dag zonnig en droog. De zon warmte de lucht opnieuw op naar zo’n 24 graden en in de middag verschijnen er steeds groter groeiende stapelwolken. Ten noorden van Monaco komt het wederom tot een aantal fikse onweersbuien en waarschijnlijk zijn deze nog wat groter in omvang en aantal dan zaterdagmiddag.

De kans dat zo’n bui tijdens de race zondagmiddag (15:00 – 17:00) uur het circuit bereikt ligt rond 25%.

Lees ook: dit is de invloed van het weer op de Formule-1.

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht