Temperatuur Europese steden vergelijkbaar met steden zuidelijker

25 januari 2023, 15:50

Extreme hitte in Madrid tijdens de zomer van 2021. Foto: ANP/EPA/Chema Moya

In verschillende West-Europese steden werden in 2022 temperaturen gemeten die normaal gesproken horen bij regio's honderden kilometers zuidelijker. Dat stelt klimaatmonitor Callendar woensdag.

Afgelopen zomer ging de boeken in als de heetste ooit in Europa. Zo was het in steden in Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië ongeveer 1,4 graden warmer dan de gemiddelde zomertemperatuur in de periode 1990-2020. Uit de analyse van Callendar blijkt dat de temperaturen in deze steden hiermee hetzelfde niveau bereikten als in steden meer dan 425 kilometer naar het zuiden.

Zo was de temperatuur in Madrid vergelijkbaar met die van Tissemsilt in Algerije, meer dan 500 kilometer zuidelijker. In Italië was de temperatuur in steden bij de Alpen, zoals Milaan en Turijn, hoger dan in Griekenland. En het Franse Straatsburg bereikte temperaturen die normaal in San Marino aan de Middellandse Zee worden gemeten.

Volgens Callendar was 2022 voor veel van de geanalyseerde steden het warmste jaar ooit. Vorig jaar gold sowieso als het op één na warmste jaar ooit in Europa.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht