Meteovista
Meteovista
  sneeuw-alpen-sprs

  Komende dagen veel sneeuw in grote delen van de Alpen

  Aangemaakt: 25 feb 2020, 14:50 uur

  Tot en met zaterdag valt regionaal veel sneeuw in de Alpen. Vooral in Frankrijk kan het soms hard sneeuwen, maar ook in Oostenrijk valt morgen en donderdag sneeuw. Ook in de dalen wordt het wit. De wintersportmogelijkheden zijn tijdelijk beperkt, want naast sneeuwval wordt het ook winderig in de hogere delen. Het vooruitzicht naar volgende maand geeft eerst sneeuw en later zon.

  Na een aantal behoorlijk warme dagen wordt het in de Alpen weer volop winter. In de hoge delen van de Franse Alpen valt het meest. Tot en met zaterdag kan daar regionaal een meter verse sneeuw vallen. In de populaire Oostenrijkse wintersportoorden valt in de komende vier dagen veelal 15-35 centimeter verse sneeuw. In de Dolomieten blijft de sneeuwval beperkt tot slechts een paar centimeter.

  Veel sneeuw in Frankrijk

  In de Franse Alpen ligt al ruim voldoende sneeuw. Zo ligt in skigebied Espace Killy (Tignes, Val-d’Isère) 190-240 cm sneeuw op de pistes. In Les Trois Vallées (Val-Thorens, Les Ménuires) ligt met 200-260 cm zelfs nog een beetje meer. In beide regio’s sneeuwt het woensdag en donderdag volop en kan in 48 uur tijd 30-70 centimeter sneeuw vallen. De dagen daarna zijn er ook droge momenten, maar kan ook gemakkelijk 10 centimeter per dag uit sneeuwbuien vallen. De maxima liggen enkele graden onder het vriespunt en een vlagerige wind maakt het in de bergen voor het gevoel nog fors kouder.

  Ook Oostenrijk veelal sneeuw tot in de dalen

  In Oostenrijk ligt beduidend minder sneeuw dan in de populaire oorden in Frankrijk. Zo ligt in skigebied Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn 40-130 centimeter en in Serfaus – Fis – Ladis 20-150 centimeter. Tot en met vrijdag valt hier veelal 15-30 cm sneeuw, waarbij het meestal sneeuwt tot in de dalen. In de lagere dalen (beneden circa 800 meter) kan ook natte sneeuw vallen bij temperaturen overdag iets boven het vriespunt. In het weekend is het waarschijnlijk grotendeels droog dus dat lijkt gunstig uit te pakken voor de eventuele terugreis naar België.

  piste-alpensnplsn

  Verwachting wintersportweer in de Alpen in maart

  Een vooruitblik naar het weer in de Alpen komende maand geeft een opvallende tweedeling. In het eerste deel van de maand is het nog ronduit wisselvallig. De temperaturen zijn daarbij vrij normaal en dus valt op de meeste pistes gewoon sneeuw, maar in de dalen soms ook regen.

  In de tweede helft van de maand wordt de verwachting warmer, maar ook veel droger. Voor de hogere skigebieden is dit zeer goed nieuws. Er kan volop genoten worden en de pistes kunnen in de nachten en vroege ochtend worden geprepareerd. Het sneeuwdek op de lagergelegen pistes zal dagelijks door dooi in de loop van de dag wel hard achteruitgaan. Zeker pistes op zuidhellingen krijgen naast fikse dooi ook te maken met een steeds sterker wordende maartzon.

  Foto’s: snowplanners.com

  Door: Johnny Willemsen