meteovista

Supermaan op komst!

25 april 2021, 10:18

Astronomie
Supermaan met toren en vogel op de achtergrond

Dinsdag krijgen we een supermaan te zien. De volle maan lijkt dan ongeveer 7% groter en 14% feller dan normaal. In dit artikel leggen we je uit wat een supermaan is en of het weer meewerkt.

Het weer helpt een handje mee om de supermaan te zien. Dinsdag is de kans op opklaringen namelijk groot. Mogelijk trekken ook sluierwolken over ons land en dat levert nog een ander bijzonder fenomeen op: een supermaanhalo! Dat is een kring om de supermaan.

De maan is dinsdag om 5:33 uur al vol, maar in de avond zul je ook nog steeds een volle maan zien. Hij komt dinsdag rond 21:40 uur op. Om de supermaan te zien moet je naar het zuidoosten kijken. De supermaan is tijdens de maansopkomst het mooist, wanneer de volle maan laag aan de hemel staat. De supermaan is gewoon vanuit huis zichtbaar. Juist tussen de gebouwen en bomen door lijkt de maan extra groot!

Hoeveel opklaringen we krijgen lees je in Weerbericht België.

Supermaan door kleinere afstand tot de aarde

Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7% groter en 14% helderder dan normaal. Dat de maan soms groter en feller lijkt dan anders komt doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet steeds hetzelfde is. De ene keer staat de maan dichter bij de aarde dan de andere keer. De oorzaak hiervan is dat de maan geen cirkelvormige, maar een elliptische (eivormige) baan om de aarde heeft.

Artistieke foto met persoon die supermaan lijkt te dragen
Artistieke foto met persoon die supermaan lijkt te dragen

Foto: Angeline de Vogel

Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 km. Bij een supermaan staat de maan ongeveer 357.000 km van ons vandaan. Dat scheelt ongeveer 27.000 km, oftewel 26 keer een tripje van Brussel naar Montpellier.

De supermaan komt een paar keer per jaar voor. Supermanen volgen elkaar altijd op, omdat de maan de ene helft van het jaar dichtbij de aarde staat en de andere helft van het jaar veraf. In mei van dit jaar krijgen we een vergelijkbare supermaan te zien.

Optische illusie

De supermaan lijkt het grootst bij de maansopkomst en -ondergang. Dat de maan juist bij opkomst of ondergang groter lijkt, komt door een optische illusie. Wanneer de maan laag aan de horizon staat, schijnt de maan door de bomen, tussen gebouwen en andere objecten door. Onze hersenen willen het beeld van de maan vergelijken met al die andere voorwerpen. In werkelijkheid staat de maan veel verder weg, waardoor onze hersenen de maan extra groot laten lijken. Ditzelfde effect zien we bij zonsopkomst en zonsondergang. Ook dan lijkt de zon veel groter dan wanneer deze hoog aan de hemel staat.

Hoofdfoto: Marijn Alons

Yannick Damen

Door Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht