Weekendweer: koude nachten op komst

26 januari 2023, 15:30

Vaak kun je prima zonder poncho fietsen dit weekend! Foto: Toon Boons

Na het winterse weer van afgelopen week volgen een aantal koude nachten met vorst in het weekend. Zaterdag overdag is er een afwisseling van wolken en zon, maar zondag neemt de bewolking alweer snel toe. Of het daarbij wel droog blijft lees je in dit weekendweerbericht. 

Vrijdag is het op de meeste plaatsen rustig weer met maxima rond 5 graden. In het zuidoosten en oosten is nog kans op wat (mot)sneeuw of lichte regen. In de Ardennen ligt de temperatuur daarbij rond het vriespunt. Lees meer over het weer van vrijdag in ons uitgebreide weerbericht. 

In de nacht van vrijdag op zaterdag breiden opklaringen zich uit over ons land, waarbij de temperatuur snel onderuitgaat. Op grote schaal gaat het vriezen en lokaal kan het zelfs -5 graden worden. Alleen in het zuiden blijft de bewolking overheersen, waardoor het kwik daar nauwelijks daalt. Tegen de ochtend begint de bewolking ook in het zuiden te breken.

Mix van zon en wolken op zaterdag, zondag somber

Zaterdagochtend start op veel plaatsen dus koud met overal een afwisseling van wolken en zon. In de Hoge Venen wordt het maximaal -1 graden, terwijl het aan de kust zo’n 5 graden wordt. Er staat daarbij nauwelijks wind, dus het is heerlijk weer om op een terras te zitten.

In de nacht van zaterdag op zondag kan het kwik in opklaringen weer flink onderuitgaan, zeker boven een sneeuwdek in de Ardennen. Daar is dan ook matige vorst mogelijk. Zondagochtend begint de bewolking vanaf het noorden toe te nemen, wat een voorbode is voor het weer later op de dag. Eerst is het nog droog, maar in de loop van de dag neemt de kans op wat (mot)regen toe. De maxima komen uit tussen 0 graden in Hoog-België tot 7 graden aan de kust.

Wisselvalliger weertype in de nieuwe week

Zeker maandag zet het natte weer zich voort en ook de temperatuur loopt wat verder op met maxima tussen 6 en 10 graden. In de Ardennen ligt het kwik een paar graden lager. Vanaf dinsdag blijft het bewolkt, maar er zijn vaak genoeg droge perioden. Winterweer zit voorlopig niet in de verwachting.

Donny de Koning

Donny de Koning

Presentator en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht