Volop zonneschijn in de Alpen en sneeuw in noordwest Italië

27 februari 2023, 12:00

Courmayeur (Italië) op maandagochtend. Beeld: Feratel

Afgelopen weekend viel in veel regio's van de Alpen verse sneeuw. De komende week wordt op veel plaatsen juist "Kaiserwetter" verwacht. In het noordwesten van Italië wordt juist sneeuw verwacht. Welke regio's veel zonneschijn krijgen en hoe het winterweer dichterbij huis is? Dat lees je in dit artikel.

Steeds meer zon, noordwesten van Italië langdurige sneeuwval

Op maandag begint de dag in de Alpen met wolkenvelden. Uiteindelijk breekt het wolkendek steeds meer open en komt de zon meer tevoorschijn. Hogerop in de bergen kan lokaal nog een vlok sneeuw uit de dikkere bewolking vallen. Waar nog wel neerslag van betekenis gaat vallen is in het noordwesten van Italië. Rond de Zwitserse grens wordt 5 à 10 centimeter verwachten tot 20 centimeter in de bergen grenzend aan Frankrijk.  

In die regio valt niet alleen vandaag sneeuw. Met een aanhoudende oostelijke stroming blijft het tot het einde van de week sneeuwen. De intensiteit wisselt, maar in totaal kan tot vrijdag in de Italiaanse bergen grenzend aan Frankrijk30 tot 60 cm sneeuw vallen. Op een enkele bui na zal de neerslag de Franse of Zwitserse Alpen nauwelijks bereiken.  

Daarnaast liggen de Alpen nog in de koudere lucht. Vandaag liggen de temperaturen op 1500 meter hoogte tussen de –4 graden in de Franse Alpen en Noord-Italië tot –10 graden rondom Salzburg. Verder staat er weinig wind met uitzondering van de Frans-Italiaanse grens waar een merkbaar aanwezige wind staat.  

In Obertauern viel op maandagochtend nog wat sneeuw. Beeld: Feratel
In Obertauern viel op maandagochtend nog wat sneeuw. Beeld: Feratel
In Saalbach is het maandagochtend overwegend bewolkt waarbij de zon al door de bewolking heen begint te komen. Beeld: Feratel
In Saalbach is het maandagochtend overwegend bewolkt waarbij de zon al door de bewolking heen begint te komen. Beeld: Feratel
Bewolkt en deels zonnig in Courmayeur (Italië). De meeste sneeuw gaat meer ten zuiden van deze regio vallen. Beeld: Feratel
Bewolkt en deels zonnig in Courmayeur (Italië). De meeste sneeuw gaat meer ten zuiden van deze regio vallen. Beeld: Feratel

Vanaf dinsdag Kaiserwetter groot deel van de Alpen

Qua wintersportweer gaat dinsdag voor een groot deel van de Alpen een prachtige dag worden. De ochtend begint in de dalen koud: matige tot strenge vorst. De vorstgrens ligt overdag tussen de 1000 meter rondom Salzburg tot 1300 meter in de Franse Alpen. Hierdoor zullen de temperaturen in de meeste dalen overdag uiteindelijk boven het vriespunt uitkomen.  

Oostenrijk heeft dinsdag de beste papieren voor een dag met volop zonneschijn. Eventuele bewolking die ‘s ochtends in de dalen nog aanwezig is lost redelijk snel op. In de Franse Alpen en Noord-Italië is meer bewolking aanwezig die uiteindelijk ook grotendeels op zal lossen. Met uitzondering van het noordwesten van Italië blijft het droog in de Alpen en staat er weinig wind.  

Zonnig met oplopende temperaturen

Na opnieuw een heldere nacht begint de dag op woensdag en donderdag met matige tot strenge vorst in de dalen. Met name in Oostenrijk, Zwitserland en het noordoosten van Italië is het zonnig. Door de sneeuwval is het in het noordwesten van Italië bewolkt.In het noordwesten van Italië door de sneeuwval is het daar bewolkt. In de Franse Alpen is meer ruimte voor de zon afgewisseld met hogere bewolking. Lokaal valt in Frankrijk een sneeuwbui rond de Italiaanse grens.  

Na opnieuw een heldere nacht begint de dag op woensdag en donderdag met matige tot strenge vorst in de dalen. Met name in Oostenrijk, Zwitserland en het noordoosten van Italië is het zonnig. Door de sneeuwval is het in het noordwesten van Italië bewolkt. In het noordwesten van Italië door de sneeuwval is het daar bewolkt. In de Franse Alpen is meer ruimte voor de zon afgewisseld met hogere bewolking. Lokaal valt in Frankrijk een sneeuwbui rond de Italiaanse grens.  

Het weer voor de komende dagen in jouw wintersport plaats bekijken? Kijk dan op de speciale wintersportpagina:

Weekend: wat kouder en minder zon

Richting het weekend gaat de wind meer uit een noordelijke richting waaien. Hierdoor kan koelere lucht richting de Alpen stromen. Daarnaast neemt de bewolking, en de kans op wat sneeuw, toe. Vooralsnog worden geen grote hoeveelheden verwacht in het weekend. In het volgende wintersportbericht zullen de details rond het weekend bekend zijn. Hierin zal dan ook meer aandacht zijn voor het weer op de routes richting de Alpen. 

Winterweer in Sauerland en Vogezen

Dichterbij huis is ook nog winterweer te vinden. Zo viel afgelopen weekend op de toppen van de Vogezen een vers laagje sneeuw. Hierdoor kleurt het groene landschap weer even wit. In het Sauerland lag vrijdag vooral sneeuw op de pistes. Nu ligt ook naast de pistes weer verse sneeuw. Zo ligt op maandagochtend op de Kahler Asten (839 meter hoogte) 15 centimeter sneeuw.  

Net als in de Alpen gaat het weerbeeld in de Vogezen en het Sauerland zonnig verlopen de komende dagen. In beide regio's vriest het in de ochtend licht tot matig. Overdag liggen de temperaturen rond het vriespunt op de toppen en enkele graden daarboven in de dalen. De matige oostelijke wind zal het voor het gevoel wel wat kouder maken.  

Neuastenberg in Winterberg op maandagochtend. Beeld: Feratel
Neuastenberg in Winterberg op maandagochtend. Beeld: Feratel

Ben jij een echte sneeuwfan of ga je binnenkort op vakantie? Ga dan naar jouw wintersportlocatie op Meteovista en meld je daaraan voor een sneeuwseintje.

Maarten Minkman

Maarten Minkman

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht