Weekverwachting: zo winters wordt het

27 november 2023, 14:30

Sneeuwbuien. Foto: Nienke Lantman

De laatste dagen van november staan in het teken van winterse weersomstandigheden. Deze week vallen geregeld winterse buien en tijdens de nachten komt het tot vorst. In deze weekverwachting lees je hoe winters deze week verloopt.

Maandag is het kletsnat met flink wat regenval. Op de Ardense toppen valt de neerslag veelal in de vorm van (smeltende) sneeuw en wordt een mooie sneeuwlaag gevormd. Op de hoogte toppen van de Ardennen ligt al een mooi aaneengesloten sneeuwdek van (ruim) 5 centimeter. Meer over het weer van maandag lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Tijdens de nacht naar dinsdag valt in Hoog-België nog wat sneeuw bij, elders is het droog met wolkenvelden en in het westen ook opklaringen. De minimumtemperatuur komt rond -2 graden uit in de Ardennen en is kans op gladheid door sneeuw of bevriezing van natte weggedeelten. In Laag-België liggen de minima tussen 0 en +2 graden.

Dinsdag wordt een vriendelijke novemberdag met wolkenvelden en flinke zonnige perioden. Aan zee is kans op een enkele regenbui, terwijl het elders droog blijft. De maxima liggen tussen -2 graden op de Ardense toppen tot 6 graden vlak aan zee.

Sneeuwbuien op komst

Tijdens de nacht naar woensdag is het overwegend droog met wolkenvelden en opklaringen, maar later in de nacht trekt een aantal buien vanaf het noorden het land in. Het wordt een koude nacht met -6 graden in de Oostkantons en 0 tot +2 graden in Vlaanderen.

Woensdag vallen verspreid over het land sneeuwbuien. Tijdens een intensieve sneeuwbui kan het lokaal even wit worden. Tussen de (winterse) buien door schijnt geregeld de zon. Bij een matige westen- tot zuidwestenwind wordt het 0 graden in de Ardennen, 4 graden in het centrum en 6 graden in de kustregio.

Donderdag verloopt waarschijnlijk grotendeels droog met opklaringen ten noorden van Samber en Maas en wolkenvelden ten zuiden hiervan. Later op de dag neemt in Wallonië de kans op (smeltende) sneeuw toe, maar waar en hoeveel sneeuw gaat vallen is nog onzeker. De maxima schommelen tussen 0 of -1 graad in Hoog-België en +4 graden pal aan zee. De wind is matig uit noordoostelijke richtingen.

De nacht naar vrijdag verloopt koud met op grote schaal lichte vorst. In de Ardennen kan het boven een sneeuwdek afkoelen naar waarden onder de -5 graden.

Voorlopig nog licht winters

Daarna blijft het licht winters in België met dagelijks kans op enkele winterse buien. Tussen de buien door zijn er wolkenvelden met zo nu en dan zon. Het kwik stijgt overdag naar enkele waarden boven het vriespunt en tijdens de nachten vriest het licht.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht