Dit is het vooruitzicht naar de jaarwisseling

27 december 2023, 12:30

Feestdagen
Wolkenvelden boven België eind december. Foto: Marina Nefkens

Het zou fijn zijn als we het wisselvallige en winderige weer tijdens de jaarwisseling even achter ons kunnen laten. In dit artikel lees je wat we kunnen verwachten.

Het vooruitzicht naar oudejaarsdag laat wisselvallig weer zien. De dag begint waarschijnlijk bewolkt en nat door passage van een regengebied. De grootschalige regen trekt weg, maar daarna blijf het niet droog. Verspreid over het land komen buien voor en de zon krijgen we maar af en toe te zien.

Er staat een vrij krachtige zuidwestenwind en aan de kust kan het hard waaien. Met een graad of 10 in Laag-België en zo’n 7 graden aan de Ardense toppen is het nog steeds enkele graden warmer dan normaal.

In de avond neemt de buiigheid mogelijk wat af en is het ook iets minder winderig. Wel blijft het hard genoeg waaien om de vorming van (vuurwerk)mist tegen te gaan. Tijdens de jaarwisseling is het waarschijnlijk een graad of 4 in de Oostkantons tot 8 graden aan de kust.

Daarna lagere temperaturen

In de eerste week van het nieuwe jaar gaat de temperatuur wat omlaag en wordt het 2 tot 8 graden. Er valt minder neerslag, maar echt droog wordt het niet. Wel breekt af en toe de zon door en de wind is vaak matig van kracht.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog