Weekendverwachting: zo wordt het paasweekend

28 maart 2024, 13:15

Weekendverwachting
Foto: Ab Donker

De paasdagen verlopen dit jaar aan de zachte kant. Droog en zonnig weer hoeven we daarbij niet te verwachten, maar er zullen zeker ook perioden zijn met mooi weer. Wil je weten wanneer je het best de eieren kan gaan zoeken? Lees dan snel de verwachting voor het paasweekend.

Goede Vrijdag: westelijke helft meeste zon

Op Goede Vrijdag begint de dag bewolkt met op meerdere plaatsen enige tijd regen. Vrij snel gaat het vanuit het westen opklaren en wordt het droog. In de voormiddag zal het ook in het centrum droog zijn en verder opklaren. Met een mix van zon en wolken heeft de westelijke helft van het land mooi weer. In het zuidoosten is meer bewolking aanwezig en blijft het tot in de namiddag nat. Aan het einde van de avond gaat het vanuit het zuidoosten weer terug regenen. De maxima liggen tussen 10 en 15 graden bij een matige zuidwestelijke wind.

Zaterdag: onzekerheid

De verwachting is voor zaterdag nog behoorlijk onzeker. België ligt op het grensgebied tussen koelere lucht in het westen en zachtere lucht in het oosten. De kans op regen is in de westelijke helft van het land het grootst, maar ook elders kan, vooral later op de dag een bui vallen. Het verschil in temperatuur tussen west en oost is duidelijk aanwezig. Het wordt 10 graden aan de kust tot mogelijk 18 graden in het oosten. De wind waait eerst matig uit het zuidwesten, maar geleidelijk draait de wind naar het zuidoosten en neemt in kracht af.

Eerste paasdag: eieren zoeken in de ochtend

Zondag, eerste paasdag, start droog met een mix van zon en wolken. Zeker geschikt weer om de paaseieren te zoeken! In de namiddag neemt vanuit het zuiden rap de bewolking toe en gaat het regenen. De regenzone breidt zich noordwestwaarts over hele land uit. In de avond regent het nog in de westelijke helft van het land, de oostelijke helft is dan alweer droog. Eerste paasdag verloopt zacht voor de tijd van het jaar, de temperatuur ligt tussen de 12 graden in het westen en Hoog-België tot 14 graden in het centrum. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig.

Eieren zoeken in de ochtend met wat zon! Foto: Jannes Wiersema.
Eieren zoeken in de ochtend met wat zon! Foto: Jannes Wiersema.

Tweede paasdag: natste dag van het paasweekend

Maandag begint in het hele land nat met een omvangrijk regengebied boven België. In de voormiddag wordt het vanaf het zuidwesten tijdelijk wat droger. Later op de dag volgen nieuwe buien. De rest van de dag verloopt daarmee wisselvallig. De temperatuur doet een stap terug, van 12 graden in het westen tot 10 in het centrum. In Hoog-België is het met 7 graden aan de frisse kant. De wind draait naar het zuidwesten en trekt halverwege de dag flink aan. De laatste dag van het paasweekend is de beste dag om binnenactiviteiten te plannen.

Wil je weten wat het weer gaat doen tijdens de rest van de paasvakantie? Lees dan onze vakantieverwachting.

Sebastiaan Aarts

Sebastiaan Aarts

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht