Meteorenzwerm Boötiden op komst

28 december 2023, 07:00

Astronomie
Vallende sterren. Foto: AdobeStock / allexxandarx

Donderdag 4 januari bereikt de meteorenzwerm Boötiden zijn maximum. Deze meteoren zijn vaak zwak en hebben een blauwachtige kleur met lange sporen. Onder een heldere hemel zijn tijdens optimale omstandigheden samen met andere zwermen 28 tot 40 vallende sterren per uur te zien. Hoe groot de kans is op optimale omstandigheden lees je hier.

Tijdens de nacht van 3 op 4 januari zijn, als het weer het toelaat, vallende sterren van de meteorenzwerm Boötiden te zien. Het beste moment om de meteorenzwerm waar te nemen is net voordat het licht wordt, omstreeks 07:00 uur. Dit komt omdat de zwerm pas om 11:30 uur zijn maximum bereikt. De Boötiden hebben een uiterst korte piek: je hebt slechts 8 uur om de zwerm waar te kunnen nemen. Een dag ervoor of erna zijn nog maar 2% van het aantal meteoren te zien.

Beste plek buiten een stad

De beste plek om de Boötiden waar te nemen is op een donkere locatie zonder lichtvervuiling. In stedelijke gebieden zal je onder een heldere hemel maar liefst 70-80% van het aantal vallende sterren missen omdat ze niet zichtbaar zijn door de hoeveelheid stadslicht.

Ook de maan kan een stoorzender zijn als deze flink verlicht is. De maan komt in de nacht van 3 op 4 januari om 0:50 uur op en is voor ongeveer 50% verlicht, waardoor het niet geheel donker wordt bij een helder hemel. Rond 8:00 uur begint het te schemeren en om 08:48 uur komt de zon op.

Onzekere verwachting

Het duurt nog even voordat de Boötidenzwerm zijn maximum bereikt en daarom is de verwachting nog vrij onzeker. Bewolking kan roet in het eten gooien, maar het is nog onduidelijk of er tijdens het piekmoment (veel) bewolking aanwezig is. De kans is groot dat we in het nieuwe jaar verder gaan met een kouder weertype. De neerslagkansen lijken wel nog steeds vrij hoog te blijven. Mocht er in de nacht een regengebied met bewolking over trekken zijn er helaas geen vallende sterren te zien. Met onze uitgebreide weersverwachting blijf je op de hoogte van de weersomstandigheden tijdens het hoogtepunt van de meteorenzwerm.

Lees onze kijktips voor vallende sterren.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog