Zo onstuimig verlopen het weekend en de jaarwisseling

28 december 2023, 13:20

Feestdagen
vuurwerk tijdens oud en nieuw. Foto: Margreet van Vianen

Het laatste decemberweekend staat in het teken van wisselvallig weer met soms veel wind. Zaterdag is het lange tijd droog, maar zondag komen vaak buien voor. Alle weerdetails tijdens het weekend en de jaarwisseling lees je in dit artikel.

De aanloop naar het laatste weekend van 2023 verloopt zacht en wisselvallig. Zo is het vandaag overwegend droog en komen vrijdag buien voor. Meer over het weer op donderdag en vrijdag lees je in onze uitgebreide weersverwachting.

Zaterdag: vaak droog

Op veel plaatsen is het bewolkt, al kan tijdens de ochtenduren in de noordelijke helft de zon soms doorbreken. Ten zuiden van Samber en Maas is het bewolkt en valt een enkele bui. In de middag is het bewolkt, maar wel droog. De middagwaarden liggen tussen 6 graden in Hoog-België tot 10 of 11 graden in delen van Vlaanderen. De zuidwestenwind is overwegend matig.

Zaterdagavond en tijdens de nacht naar zondag is het bewolkt en waarschijnlijk blijft het droog. Mogelijk gaat het in de loop van de nacht vanaf het westen regenen. De minima liggen tussen 4 en 6 graden.

Buien en veel wind op oudejaarsdag

Vanaf het zuidwesten trekken buien over het land, lokaal kan het flink doorplenzen. Het is een onstuimige dag, want naast buien waait het stevig: er staat een vrij krachtige en aan zee een krachtige zuidwestenwind. Daarbij is kans op rukwinden tot 70 à 80 km/uur.

Onstuimig tijdens de jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling komen enkele buien voor, maar vaak blijft het droog. De wind speelt een grote rol. Vooral in de kustregio kan het dan stevig waaien. In de streken waar het wat harder waait kan het dan gevaarlijk zijn om vuurwerk af te steken. Vlak aan zee komt het mogelijk tot (zware) windstoten. Om middernacht ligt de temperatuur op grote schaal tussen 6 en 8 graden, maar door de wind voelt het een aantal graden kouder aan.

Mogelijk gooit wind roet in het eten voor vuurwerk. Foto: Paul Beckers
Mogelijk gooit wind roet in het eten voor vuurwerk. Foto: Paul Beckers

Minder zacht tijdens start 2024

In de eerste week van het nieuwe jaar gaat de temperatuur wat omlaag en wordt het 2 tot 8 graden. Het blijft wisselvallig met geregeld buien of neerslaggebieden die over het land heen trekken. Af en toe breekt de zon door en de wind is vaak matig van kracht.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog