Meteovista
Meteovista
  sterrenhemel-AS-astrosystem

  Komende nachten vallende sterren kijken

  Aangemaakt: 28 jul 2020, 07:11 uur

  Komende twee nachten zijn goede nachten om vallende sterren te gaan kijken. De nacht van woensdag op donderdag is nog wat beter dan komende nacht, omdat er minder bewolking is. De temperatuur daalt ’s nachts naar 10-13 graden. Ook komeet NEOWISE is nog te zien. Hiervoor is wel een verrekijker nodig.

  De vallende sterren zijn een combinatie van meteoren van de zwermen Aquariden en Cassiopeïden en sporadische meteoren. De nachten met de meeste vallende sterren zijn komende nacht en de nacht van woensdag naar donderdag. Er zijn dan maximaal 23 vallende sterren per uur zichtbaar. Dat is één per tweeënhalve minuut.

  Komende nacht wisselend bewolkt

  Vanavond en komende nacht is het wisselend bewolkt met in het zuiden en het oosten brede opklaringen. In Vlaanderen is het veelal half bewolkt met in het westen en langs de grens met Nederland de meeste wolken. In de avond is nog een lokale bui mogelijk, maar de nacht verloopt overal droog. De minimumtemperatuur komt uit tussen 10 en 13 graden

  Volgende nacht overal brede opklaringen

  De nacht van woensdag naar donderdag is nog gunstiger om vallende sterren te spotten, want er is nog minder bewolking. Op veel plaatsen kan het zelfs nagenoeg helder zijn. In de kustregio kan meer bewolking voorkomen, maar zijn er zeer waarschijnlijk ook regelmatig opklaringen. Het blijft overal droog. De nacht verloopt wel nog iets kouder dan komende nacht. Aan de kust ligt de minimumtemperatuur rond 12 graden, in de Kempen kan het afkoelen tot een graad of 8 en in de Oostkantons liggen de minima zelfs rond 4 graden.

  Ook NEOWISE nog te zien met verrekijker

  De komeet NEOWISE is komende nachten tussen circa 23:00 uur en 1:30 uur nog zichtbaar in het westen tot noordwesten op ongeveer 20 graden hoogte. Met het blote oog is deze komeet lastig te vinden, maar met een eenvoudige verrekijker is het goed te doen.

  Perseïden in augustus

  De beste meteorenzwerm van de zomer vindt altijd in augustus plaats. Het maximum van de Perseïden valt op woensdag 12 augustus. In de nacht van 12-13 augustus kan het aantal vallende sterren oplopen tot wel 50 per uur.

  Lees ook de tips voor het kijken naar vallende sterren.

  Voor de laatste verwachtingen lees je uiteraard ons uitgebreide weerbericht.

  Foto: Adobe Stock / astrosystem

  Door: Johnny Willemsen