Europees vakantieweer: warmte voorlopig nog ver weg van huis

28 juli 2021, 16:00

De zomervakantie in België is bijna één maand onderweg en het weer in eigen land is tot dusver overwegend wisselvallig geweest. Is het de komende tijd beter toeven elders in Europa en wat kunnen we in onze omgeving verwachten? In dit bericht lees je alles over het Europese vakantieweer.

Wie de komende tijd op vakantie gaat naar één van onze buurlanden krijgt te maken met een vrij wisselvallig weerbeeld. Door een overwegend westelijke wind trekken geregeld buien vanaf de Atlantische Oceaan over. Toch is het niet allemaal kommer en kwel, want door het lokale karakter van de buien is het ook vaak droog met ruimte voor de zon. De temperatuur is daarbij wel aan de lage kant voor de tijd van het jaar. In grote delen van Frankrijk en Duitsland wordt het op het warmste moment van de dag 20-24 graden. Een paraplu en een vest of zomerjas komen goed van pas op je vakantieadres, vooral als het later op de dag snel afkoelt.

Ook in Scandinavië is het ronduit wisselvallig zomerweer. Van tijd tot tijd komen buien tot ontwikkeling en daarbij staat soms een stevige wind. De temperatuur blijft op de meeste plaatsen onder 20 graden. Alleen in het zuiden van Noorwegen, Zweden en Finland kan het in de middag net warmer dan 20 graden worden. De hoogste temperaturen in deze regio vinden we in Denemarken. In Kopenhagen komen de maxima uit op 20-23 graden.

Zomerse buien - Wisselvalligheid - Vakantieweer - Denemarken - Wolkenluchten

Dreigende wolkenlucht boven Kopenhagen. Foto: Adobe Stock / Serg Zastavkin

Zonnig en zomers in het zuiden

Wie in de auto of in het vliegtuig stapt naar het zuiden van Europa kan rekenen op een totaal ander weerbeeld en de route du Soleil doet zijn naam eer aan. Ter hoogte van de Pyreneeën en de Alpenlanden ligt namelijk de grens tussen vrij koel en wisselvallig weer in het noorden en volop zonnig en warm weer in het zuiden. Op deze grens kunnen wel enkele pittige buien ontstaan. Met name in de bergachtige gebieden kan het soms even flink plenzen. In de dalen is het zomers warm en in Wenen gaan de maxima zelfs richting 30 graden. Door de hoge luchtvochtigheid is het broeierig.

Stapelwolken - Praag - Vakantieweer Europa - Zomerweer

Stapelwolken, zonnige momenten en enkele felle buien bepalen het weerbeeld op de grens tussen het noorden en zuiden van Europa. Foto: Adobe Stock / ArtTo

Goed toeven op de stranden

In de kustgebieden van Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië is het aangenaam zomerweer met dagelijks 25-30 graden. Door een verkoelend briesje vanaf de Middellandse Zee voelt het minder heet aan. Smeer je wel goed in, want de zonkracht is hoog en vooral langs de waterkant kan je extra snel verbranden door de reflectie van het water. In de binnenlanden doet de temperatuur er nog een schepje bovenop en in Madrid en Rome stijgt het kwik richting 35 graden.

Zinderend heet in Griekenland

Het hoogtepunt van de zomerse hitte bevindt zich de komende tijd boven het zuidoosten van het Middellandse Zeegebied. Op de Balkan en in Griekenland en Turkije schijnt de zon uitbundig en de temperatuur stijgt richting 40 graden! Op het Griekse vasteland, maar ook in de miljoenenstad Athene kan het nog net een paar graden warmer worden. Ook na het weekend blijft het heet in deze regio.

Volg de ontwikkelingen van het vakantieweer per land in ons uitgebreide Europese weerbericht.

Hoofdfoto: Adobe Stock / sliver63

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook