Zo helder wordt het tijdens pieknacht Helix-nevel

28 september 2021, 07:40

Astronomie
Gekleurde sterrennevel - Astronomie - Helix-nevel

Vanavond stoort het maanlicht het minst en zijn de omstandigheden op papier bij uitstek geschikt om dit bijzondere lichtverschijnsel te aanschouwen. Lees hier hoe deze bontgekleurde sterrennevel is ontstaan en of er ook helder weer wordt verwacht.

Het maanlicht is geen spelbreker tijdens de pieknacht van de Helix-nevel, maar een helder weerbeeld staat helaas niet op de planning. Af en toe drijven wolkensluiers over en er zijn nog restanten van de bewolking van overdag aanwezig. Toch klaart het geregeld op en dit zijn bij uitstek de momenten om de Helix-nevel te bekijken. Je regenjas of paraplu heb je niet nodig als je gaat kijken, want het blijft droog. Tijdens opklaringen koelt het wel snel af naar een graad of 10. Als je voor langere tijd stil staat of zit komt een warme trui dus goed van pas!

De beste kijktips

De sterrennevel bereikt zijn hoogste punt boven de horizon rond 23:30 uur. Om je ogen aan het donker te laten wennen, heb je ongeveer een kwartier extra tijd nodig. Een gewone verrekijker is voldoende om de Helix-nevel als een groene vlek te zien. De Helix-nevel is ongeveer zo groot als de helft van de maan. Met een telescoop komen details zoals de gekleurde ring tevoorschijn.

Op het hoogtepunt staat de nevel zo’n tien graden boven de horizon. Je moet dan in zuidelijke richting kijken. In open veld heb je het beste zicht omdat bomen en gebouwen anders in de weg staan. Het licht van de maan stoort dus nauwelijks, maar lichtvervuiling kan wel roet in het eten gooien. Een donkere en open plek is dus het meest geschikt.

Kijken naar sterrenhemel - Sterrennevel - Astronomie
Kijken naar sterrenhemel - Sterrennevel - Astronomie

Apps op je telefoon of tablet zijn handig om je te oriënteren. Foto: AdobeStock / Lukas

Met apps zoals SkyView kan je je gemakkelijk oriënteren in de omgeving. De Helix-nevel is namelijk in het sterrenbeeld Waterman te zien. In de loop van de nacht zwelt de wind aan en de bewolking neemt van het westen uit toe. Voor het beste zicht op de Helix-nevel kan je dus beter niet te lang wachten.

Zo ontstaat een sterrennevel

De Helix-nevel is een sterrennevel die ongeveer 10.610 jaar geleden is ontstaan toen een middelgrote ster al zijn energie in de kern had opgebruikt. De ster slingert vervolgens zijn buitenste laag de ruimte in. Het binnenste blijft achter en zendt nog een tijd straling uit, waardoor de brokstukken van de ster in allerlei bonte kleuren worden opgelicht. Volgens astronomen zal onze zon over iets meer dan vijf miljard jaar ook een sterrennevel vormen.

Hoofdfoto: AdobeStock / pav1007

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht