Grote ravage in Florida door orkaan Ian

29 september 2022, 13:30

Palmbomen tijdens orkaanwinden. Foto: Adobe Stock / deberarr

Orkaan Ian heeft extreem veel schade aangericht in grote delen van Florida. Vooral in het zuidwesten van Florida is sprake van "catastrofale overstromingen". Verschillende kustplaatsen zijn getroffen door een stormvloed van wel 3,6 meter hoog. Ook in het centrale deel van Florida zijn grootschalige overstromingen.

Zodra het donderdagochtend (lokale tijd) licht wordt in Florida, beginnen hulpverleners volgens DeSantis met een massale reddingsoperatie om getroffen burgers in overstroomde gebieden te helpen. Er zijn tot nu toe nog geen meldingen van doden of gewonden. Bijna 2 miljoen huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom. Huizen en wegen staan onder water en auto's zijn door het water meegenomen.

Windsnelheden van ruim 240 km/uur

In Collier County, ten zuiden van waar Ian aan land kwam, zitten verschillende mensen door het stijgende water vast in hun huizen, meldt een politiewoordvoerder. De hulpdiensten vragen burgers geduldig te zijn en vooral niet zelf met eigen boten en auto's anderen proberen te redden. Veel mensen komen in de nasleep van orkanen om het leven doordat elektriciteitspalen omvallen en het stijgende water onder stroom komt te staan, benadrukken de autoriteiten. DeSantis meldt dat er 250 vliegtuigen en helikopters, 1600 voertuigen en driehonderd boten in gereedheid zijn gebracht om burgers te hulp te schieten zodra dat kan.

Ian kwam woensdag in de VS aan land bij het eiland Cayo Costa, voor de kust van Fort Myers in het westen van de Amerikaanse staat Florida. De meteorologen van het NHC meldden windsnelheden van ruim 240 kilometer per uur, verwoestende stortregens en een verraderlijke zeegang met hoge golven. Dat maakt deze orkaan tot een van de krachtigste die de VS in tijden heeft geteisterd. "Over deze zullen we nog jaren napraten", zei Ken Graham, de directeur van de Amerikaanse weerdienst (NWS). Inmiddels is Ian afgezwakt tot een orkaan van de eerste categorie.

Eerder deze week trok de orkaan over het westelijk deel van Cuba en richtte daar flinke schade aan. Twee mensen kwamen om doordat hun huis instortte. Op het hele eiland met 11 miljoen inwoners viel de elektriciteit uit.

Hieronder zijn meerdere beelden te zien van de grootschalige impact die Ian heeft aangericht.

Op dit moment ligt het systeem boven het centrum van Florida. De komende uren trekt Ian verder richting het noordoosten van de staat. Naar verwachting komt Ian donderdagmiddag lokale tijd boven de Atlantische Oceaan terecht. Gedurende vrijdag en het weekend zal het systeem verder trekken richting South Carolina. Hier moeten ze rekening houden met extreem veel neerslag wat kan leiden tot grootschalige overstromingen. Ook het noordoosten van Florida en het zuidoosten van Georgia kunnen nog de nodige problemen gaan verwachten. Van orkaankracht is dan geen sprake meer, wel moeten ze rekening blijven houden met een stormachtige wind.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht