Weekendverwachting: zondag wordt duidelijk de beste dag

30 mei 2024, 14:40

Weekendverwachting
Mountainbiken in Malmedy. Foto: Adobe Stock / Ronny

Het verschil in weerbeeld tussen beide weekenddagen is groot. Zondag is veruit de beste dag voor buitenactiviteiten. De details lees je in deze weekendverwachting.

Tot het weekend is het wisselvallig met soms zon, maar ook regelmatig buien. De buien zijn het actiefst in het oosten van het land. In het westen schijnt de zon vaker.

Meer over het weer tot zaterdag lees je uiteraard in ons uitgebreide weerbericht.

Zaterdag: een natte dag, vooral landinwaarts

De eerste dag van het weekend start bewolkt en regenachtig. In de Ardennen valt de meeste regen en in West-Vlaanderen valt het minste. In de kustregio kan het zelfs grotendeels droog blijven. Zaterdagmiddag wordt het geleidelijk op meer plaatsen droog en breekt in het westen en noorden de zon af en toe door. In de zuidoostelijke helft houdt bewolking de overhand en blijven tot in de avond buien mogelijk.

Er waait een matige, aan zee vrij krachtige, noordwestenwind. In de kustregio wordt het 14 of 15 graden en de wind maakt het gevoelsmatig nog wat kouder. In het centrum en de Kempen stijgt het kwik naar 16 tot 18 graden. De laagste maxima zijn voor de Ardense toppen. Door het natte weer blijft het kwik daar steken rond 12 graden.

Zondag: op veel plaatsen droog en in de namiddag vrij veel zon

De tweede weekenddag start op veel plaatsen bewolkt en vooral in de provincie Luxemburg kan het in de ochtend nog wat regenen. Ook komt in de Ardennen mist en lage bewolking voor. De zon breekt als eerste door in Vlaanderen en in de namiddag zijn er in grote delen van het land zonnige perioden. In de Ardennen kan het regionaal tot de avond duren voordat de bewolking openbreekt.

De wind is matig en waait uit het noorden tot noordwesten. Aan de kust is de wind vrij krachtig, 5 Bft. De maximumtemperatuur komt uit tussen 15 en 20 graden. De hoogste maxima zijn voor Limburg, het Maasdal en de Voerstreek. Op de Ardense toppen en direct aan zee zullen de laagste maxima worden genoteerd.

Zonkracht en hooikoorts

Zondag in de namiddag tussen 12:00 en 15:00 is de UV-Index 6. Heb je buitenactiviteiten gepland dan is het verstandig om zonnebrandcrème te gebruiken. De onbeschermde huid kan namelijk in 15 tot 30 minuten verbranden.

Droog en zonnig weer in juni levert ook grote kans op hooikoortsoverlast op. Vrijwel alle grassoorten staan momenteel in bloei. Ben je gevoelig voor het pollen van gras? Houd hier dan rekening mee.

Lees negen tips om hooikoorts te verminderen.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht