Nog nooit zo vroeg in winter zoveel sneeuw in Alaska

31 januari 2024, 10:15

Sneeuw
Alaska. Foto: Adobe Stock / Reagan

In Alaska is er nog nooit zo vroeg in het winterseizoen zoveel sneeuw gevallen. In de grootste stad van de Amerikaanse staat, Anchorage, viel er tot dusver dit seizoen ruim 2,6 meter sneeuw.

Met deze hoeveelheid zo vroeg in de winter passeert Anchorage de vroegste grens van 254 centimeter (100 inch) in de geschiedenis van de stad, die voorheen stond op 3 februari 2012. Aangezien de winter nog lang niet voorbij is, kan Anchorage het record van meeste sneeuw ooit gevallen (342 centimeter) verbreken. Afgelopen weekend zorgde een sneeuwstorm voor een flink pak: bijna 41 centimeter. Scholen in de stad bleven maandag gesloten. Door het gewicht van de zware sneeuwval stortten tot dusver meerdere daken in. Vorig jaar kwam er nog een persoon om het leven toen het dak van een sportschool instortte onder het gewicht van de sneeuw. De totale hoeveelheid sneeuw in Anchorage vorige winter was 274 centimeter.

De autoriteiten hebben vorige week richtlijnen opgesteld voor bewoners om hun daken sneeuwvrij te maken en zo te voorkomen dat ze bezwijken onder de sneeuw. Niet alleen in Anchorage, maar in heel Alaska sneeuwt het bovengemiddeld, schrijft The Washington Post. Ook in de hoofdstad Juneau kwam er veel neer deze winter: bijna 250 centimeter.

Volgens de National Weather Service blijft het deze week bitterkoud in Alaska: zo kan het kwik 's nachts op sommige plekken tot onder de -30 graden zakken. Ook overdag vriest het rond de -20 graden.

ANP

ANP