Meteovista
Meteovista
  Ab Donker bladeren in de regen

  Weekendweerbericht: volop herfst met wind en buien

  Aangemaakt: 31 okt 2019, 11:36 uur

  Dit weekend is het volop herfst! Precies aan het begin van november slaat het weer compleet om. Terwijl het afgelopen dagen nog rustig en koud was, is het dit weekend onstuimig weer met een stevige wind. Ook trekken buien over het land. Door het herfstachtige weer waaien veel blaadjes van de bomen, wat tot overlast kan leiden.

  De herfstachtige periode begint vrijdag met perioden van lichte regen of motregen. Daarbij is het overwegend bewolkt. De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten en blaast steeds zachtere lucht naar ons land. Daardoor wordt de maximumtemperatuur pas in de loop van de avond bereikt. Het is dan 11 graden in de Oostkantons en 13-15 in de rest van het land.

  Weekend brengt zacht, onstuimig en wisselvallig weer

  Ook zaterdag is het zacht voor de tijd van het jaar. Het wordt maximaal 14-16 graden, terwijl temperaturen van 8-12 graden begin november gebruikelijk zijn. Er is vrij veel bewolking, maar in de namiddag kan de zon hier en daar doorbreken. Er trekken enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. Wel neemt de buienkans in de namiddag af.

  De bladeren waaien zaterdag massaal van de bomen. Door het koude weer met vorst van afgelopen dagen zijn veel blaadjes verkleurd. Wind en regen zorgen ervoor dat de bladeren makkelijk van de takken geblazen worden. In het binnenland waait het matig tot vrij krachtig en aan de kust is de zuidwester krachtig tot hard (6-7 Bft.).

  Winderig herfstweer houdt aan

  Ook zondag speelt de wind een hoofdrol en waait het stevig. Buien weten ons land wederom te vinden en bewolking heeft de overhand. Voor een kletsnatte dag hoef je niet te vrezen. Er zijn ook lange droge perioden en dan is het prima weer om lekker uit te waaien. Het wordt 9-14 graden. Na het weekend blijft het wisselvallig met regelmatig buien en veel wind. Wel wordt het geleidelijk kouder.

  Foto: Ab Donker

  Door: Yannick Damen