Veel meteorenzwermen de komende tijd

31 oktober 2022, 08:15

Astronomie
Vallende sterren

De komende weken zijn vaak vallende sterren te zien door verschillende meteorenzwermen. Onder andere de zwermen Tauriden en Leoniden zijn, bij een onbewolkte hemel, zichtbaar. Net als eerdere zwermen dit jaar valt de hoeveelheid vallende sterren echter tegen. De meteorenzwerm Geminiden in december en de Boötiden in januari leveren wel duidelijk meer vallende sterren op.

Aan het eind van de week, rond 4 november, bereikt meteorenzwerm Oktober-Arietiden zijn maximum. Van deze zwerm zijn er naar verwachting 1 tot 4 vallende sterren per uur te zien, maar tezamen met andere zwermen zijn bij een heldere hemel 15 tot 24 vallende sterren te zien. Doordat de maan voor 80% verlicht is, zijn de zwakkere sterren niet zichtbaar.

Op maandag 7 november bereikt de meteorenzwerm Tauriden zijn maximum. Ook nu is de maan een flinke stoorzender en door de matige omstandigheden zijn er opnieuw slechts 1 tot 4 meteoren per uur zichtbaar. Met andere zwermen mee zijn in bij een donkere hemel 14 tot 22 vallende sterren te zien.

Lees meer wat vallende sterren zijn

Veel zwermen, weinig vallende sterren

Vervolgens komen in de periode 11 tot en met 16 november nog de zwermen Eridaniden, Pegasiden, Puppiden en Aurigiden voorbij. Van al deze zwermen zijn er slecht een paar vallende sterren per uur zichtbaar.

Op donderdag 17 november bereikt meteorenzwerm Leoniden zijn maximum. Deze meteoren zijn snel, maar opnieuw zijn de omstandigheden matig. In de vroege ochtend van 18 november zijn 3 tot 7 meteoren per uur van deze zwerm zichtbaar. Samen met andere zwermen zouden er 14 tot 23 vallende sterren per uur zichtbaar moeten zijn onder heldere omstandigheden.

Perioden van vallende sterren
Perioden van vallende sterren

December nieuwe kansen

In december komen ook weer een aantal zwakke zwermen voorbij, maar het hoogtepunt wordt toch wel de meteorenzwerm Geminiden. Deze meteoren zijn gemiddeld snel, gelig van kleur en hebben vaak helderen en korte sporen. Als alles gunstig zal vallen, dan zijn er halverwege december zo’n 120 meteroren per uur zichtbaar.

Helaas is dat dit jaar niet het geval, want het maximum is namelijk overdag en door deze relatief matige omstandigheden zijn er bij ons in de avond en nacht naar 15 december 25 tot 36 per uur te zien. Samen met andere zwermen zouden 30 tot 42 meteoren per uur zichtbaar moeten zijn. De maan is ook aanwezig en kan storen. Toch is de meteorenzwerm Geminiden de beste zwerm van de komende tijd.

Kijktips voor vallende sterren

2023 start veelbelovend voor vallende sterren

De eerste meteorenzwerm van 2023 vindt op woensdag 4 januari plaats. Dan zijn de Boötiden te zien. De meteoren van de Boötiden hebben lange sporen en zijn zwak en blauwachtig van kleur. Het beste kijkmoment is in de vroege ochtend van 4 januari. Dan zijn er naar verwachting maar liefst 60 tot 90 meteoren per uur te zien. In de nacht stoort de bijna volle maan nog flink, maar in de vroege ochtend is de maan onder en dat maakt de weg vrij om allerlei wensen te doen.

Bron: hemel.waarnemen.com

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht