Vakantieweer Europa: op veel plaatsen zomers weer

31 augustus 2023, 12:04

Vakantieweer
Mooi zomerweer in grote delen van Europa! Foto: Thu Trang

Alle scholen gaan morgen weer beginnen, waarmee voor veruit de meeste mensen de zomervakantie voorbij is. Toch zijn er ook nog genoeg mensen die nu pas op vakantie gaan. Regio's rondom de Balkan en de Alpen hebben met extreem weer te maken gehad, maar nu wordt het op de meeste plaatsen rustiger. Hoe lang dat zo blijft, lees je in dit artikel.

In eigen land is het licht wisselvallig weer met temperaturen die maar met moeite de 20 graden aantikken. Liefhebbers van zomers weer moeten het nu dus elders zoeken, al lijkt de nazomer vanaf komend weekend ook een poging te doen in eigen land. Lees ons uitgebreide weerbericht hier.

Eerst zomers weer in het zuiden, later kans op buien

Bezoek je de Spaanse costa’s, dan kan je eerst nog rekenen op prachtig vakantieweer. De temperatuur ligt vaak rond 30 graden en met flinke zonnige perioden is het dan heerlijk weer om aan het strand te liggen. Toch houdt dat weertype geen stand, want vanaf het weekend neemt de kans op enkele stevige regen- en onweersbuien toe. Het blijft daarbij wel aangenaam warm met temperaturen rond 25 graden, maar een dagje strand kan dan zomaar verstoord worden door opbollende stapelwolken.

Voor stabiel zomerweer kun je de pijlen beter richten op Italië, want daar houdt het zomerweer voorlopig stand. Dagelijks is het op grote schaal warmer dan 30 graden en de zon krijgt daarbij veel ruimte om te schijnen. Voor de verlate vakantiegangers zijn dat dus heerlijke omstandigheden als je een relax-vakantie op de planning hebt staan. Voor stedentrips in Milaan en Rome is het misschien zelfs wat aan de warme kant. Let wel nog op de sterke zon, want met zonkracht 7 kan je binnen 10 tot 25 minuten verbranden.

Frankrijk heeft eerst nog een tweedeling in het weerbeeld. Het noorden heeft te maken met wisselvalligheid, waarbij geregeld buien over het land trekken met maxima tussen 20 en 25 graden. Het zuiden heeft nog steeds te maken met tropische temperaturen en veel zonneschijn. Dat zomerweer breidt zich vanaf het weekend weer uit over de noordelijke helft van het land, met dan in Parijs weer zomerse tot tropische temperaturen. Het is daarbij vrijwel overal droog, al kunnen aan de grens met Spanje soms wel enkele onweersbuien ontstaan.

In Scandinavië prima doe-weer

Heb je een wandelvakantie gepland in Noorwegen, Zweden of Finland? Dan zien de weersverwachtingen er over het algemeen prima uit. De temperaturen liggen vaak rond 20 graden en hoewel het nu nog vrij wisselvallig is, gaat vanaf het weekend een droger weertype domineren.

In de zuidelijke regio’s van de Scandinavische landen wordt het dan erg aangenaam om in het bos te wandelen of cultuur te snuiven in Helsinki. Halverwege volgende week neemt vanaf het westen de wisselvalligheid weer wat toe, maar er zullen nog genoeg droge momenten zijn met ruimte voor de zon.

Steeds warmer in de landen om ons heen

In Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk is het nu vrij wisselvallig weer. Regelmatig komt het tot buien en de temperatuur komt vaak met moeite boven 20 graden uit. Dat lijkt vanaf het weekend te veranderen, wanneer warme lucht vanaf Frankrijk richting deze landen gevoerd. Daarmee komt regionaal weer de zomerse 25 graden in zicht.

Vooral het zuiden van Duitsland maakt daar kans op, al wordt het ook elders mooi nazomerweer met temperaturen tussen 20 en 25 graden. Het is daarbij op veel plaatsen droog en vrij zonnig, al neemt in de loop van volgende week de kans op een enkele bui weer toe. De meeste vakantiebestemmingen hebben dus een goede weersverwachting voor komende tijd.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht