Deze week langzaam steeds zachter

04 december 2023, 10:10

Wandelen in zacht winter. Foto: Ben Saanen.

De week is koud begonnen, maar die koude lucht wordt spoedig naar Nederland en Duitsland weggeblazen. Wat ons rest is een rustige week met soms wat regen en steeds hogere temperaturen. Komend weekend gaan we misschien zelfs in de buurt van dubbele cijfers uitkomen.

Dinsdag en woensdag is het nog grijs en druilerig weer met vaak regen. De temperatuur stijgt daarbij naar 3 tot 6 graden op dinsdag; woensdag kan het lokaal al 8 graden worden. Met recht herfstachtig dus! Daarbij staat wel maar weinig wind uit een westelijke tot zuidwestelijke richting.

Komende week is het vaak 'binnenblijfweer'. Foto: Gieny Westra
Komende week is het vaak 'binnenblijfweer'. Foto: Gieny Westra

Regionaal natte pakjesochtend

De nacht naar pakjesochtend verloopt dit jaar ronduit druilerig in ons land. Dit betekent dat Sint en zijn pieten de paraplu in de nacht zeker nodig gaan hebben! De meeste neerslag wordt over het noorden en oosten van ons land verwacht. Bovendien ligt er in de Ardennen nog een sneeuwdek, waardoor het her en der even glad kan zijn.

De temperatuur is wel iets prettiger dan de afgelopen dagen. Het is gemiddeld 3 tot 6 graden en daarbij waait het nauwelijks. De lage gevoelstemperaturen raken we dus kwijt.

Daarna ook mooie momenten

Vanaf woensdagmiddag volgt een weersverbetering. Het weer nodigt dan niet alleen maar uit om binnen voor het raam te zitten, maar soms lekker erop uit te gaan! De zon breekt namelijk van tijd tot tijd door en bij tijden blijft het overal droog. Donderdag blijft de hoeveelheid buien zeer beperkt en ook zaterdag belooft best een aardige dag te worden met geregeld wat zonneschijn. De middagtemperatuur ligt daarbij tussen 5 en 9 graden en dan is het ineens aan de zachte kant voor december. Zaterdag zou het zelfs 10 graden kunnen worden.

Een iets mindere dag wordt vrijdag: dan passeert een nieuw gebied met regen ons land. Mogelijk valt de meeste neerslag hieruit echter tijdens de nachtperiode, maar dat is nog onzeker. Verder klaart het de overige nachten vaker op en dat betekent met name voor de Ardennen toch weer kansen op een graadje vorst. Lokale gladheid is dan niet uitgesloten.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht