Europees vakantieweer: hier vind je de zon

04 augustus 2021, 15:00

De afgelopen weken stond het weer in eigen land in het teken van wisselvalligheid. Ben jij ook toe aan een tripje naar de zon? In dit artikel lees je alles over het weer op de Europese vakantiebestemmingen zodat jij goed voorbereid je koffers kan pakken!

De wisselvalligheid beperkt zich de komende tijd niet alleen tot België en vanaf de Atlantische Oceaan trekken geregeld gebieden met buien over het noordwesten van Europa. Wie met de auto naar Duitsland of Frankrijk afreist, kan ook daar dagelijks rekenen op een aantal felle zomerse buien. Wel start de dag vaak droog met ruimte voor de zon. Gelukkig komt het niet overal tot buien en tijdens droge momenten met zonneschijn is het prima weer om de omgeving van je vakantieadres te ontdekken. De temperatuur is met 20 tot hooguit 25 graden aan de lage kant voor de tijd van het jaar, maar in de zon met weinig wind is het goed toeven! In het zuiden van Frankrijk gaat het kwik wel richting 30 graden.

En tijdens buiige perioden is het binnen schuilen geblazen. Bezoek een museum of ga lekker uit eten in een restaurantje om de lokale specialiteiten te proeven. Of haal in je vakantiehuisjes, tent of caravan de (bord)spelletjes tevoorschijn totdat het weer droog wordt.

Zomerweer - Fietstocht - Frankrijk - Zonnige perioden

Tijdens zonnige perioden is het ideaal om op de fiets de omgeving te verkennen zoals hier in Pau, Frankrijk. Een T-shirt is vaak voldoende. Foto: Adobe Stock / MOMOHE

Een strook over het midden van Europa, grofweg van de Pyreneeën via het Centraal-Massief en de Alpenlanden tot Tsjechië, krijgt de komende dagen ook met een ronduit wisselvallig weerbeeld te maken. Vooral in de heuvel- en bergachtige gebieden kunnen buien flink uitpakken en kan het behoorlijk plenzen, waardoor bergriviertjes en stroompjes zich snel opvullen met het kolkende water. Tijdens buien valt de temperatuur wat lager uit. Over het algemeen komen de maxima ook in deze gebieden op 20-24 graden uit.

Beter weer op komst?

Vakantiegangers in deze regio’s moeten dus nog even door de zure appel heen bijten, maar na het weekend lijkt de kans op een rustiger en zonniger weerbeeld toe te nemen. De temperatuur zit in de lift en op grote schaal kan het zomers warm worden met maxima van 25 graden of meer! Ook in onze omgeving neemt de invloed van het stabiele weer toe en wij pikken dicht bij huis ook een graantje mee. Goed nieuws dus voor vakantiegangers die na het weekend op pad gaan!

Zwitserland - Zomervakantie -Vakantieweer - Europees vakantieweer - Luzern

Deze plaatjes kunnen we na het weekend vaker verwachten in de Alpenlanden. Foto: Adobe Stock / 상연 황

Volop zomer in het zuiden

In het Middellandse Zeegebied is het al een aantal weken volop zomers. Het noorden van Portugal, Spanje en Italië maken nog kans op een enkele bui, maar ten zuiden daarvan is het overwegend droog en flink zonnig. Ook in de Franse Provence is het aangenaam zomerweer. De temperatuur komt uit tussen 25 graden in Lissabon tot 35 graden in de metropolen Madrid en Rome. Op de stranden is het met een graad of 30 en een briesje vanaf zee ideaal weer om lekker uit te rusten of een verkoelende duik in het water te nemen. Op Ibiza, Formentera, Mallorca, Corsica en Sardinië is het weerbeeld vergelijkbaar. Ook op de Canarische Eilanden is het uitstekend vakantieweer voor zonaanbidders en in de middag stijgt de temperatuur naar 27 graden.

Hitte - Droogte - Bosbranden - Vlammenzee - Middellandse Zee - Hittegolf

Bosbranden teisteren het zuidoosten van Europa. Foto: Adobe Stock / ververidis

Zinderende hitte en bosbranden

De Balkan, Griekenland en Turkije gaan gebukt onder een extreme hittegolf met temperaturen rond of zelfs boven 40 graden! De komende dagen valt de temperatuur geleidelijk enkele graden lager uit, maar met ongeveer 37 graden is het nog steeds ronduit heet. Door de hitte zijn ook hevige bosbranden ontstaan en plaatselijk moesten vakantiegangers worden geëvacueerd. Op de Griekse Eilanden zakt de temperatuur in de loop van volgende week terug naar 35 graden. Vakantie-activiteiten kan je het beste in de ochtend en avond plannen wanneer het nog niet zo heet is.

Houd de ontwikkelingen van het Europese vakantieweer bij in ons uitgebreide Europa-weerbericht of op de Meteovista-pagina van jouw vakantieadres!

Hoofdfoto: Adobe Stock / spass

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook