Meteovista
Meteovista

  Zacht en zeer winderig weer vanaf zondag

  Aangemaakt: 05 feb 2020, 08:08 uur

  Er is een weersverandering op komst. Vandaag, donderdag en vrijdag is het rustig en droog met regelmatig zon. Vanaf zondag wordt het zeer onstuimig met zondag zware windstoten. Volgende week blijft het zeer wisselvallig met elke dag regen en vaak veel wind. Het kan zo maar een keer tot storm komen. Dinsdag trekt tijdelijk koudere lucht over het land en valt in de Ardennen (smeltende) sneeuw.

  Echt winterweer zit er voorlopig niet in, maar saai is het komende tijd zeker niet. Na enkele rustige dagen met zon en maxima rond 7 graden verandert het weer tijdens het weekend. Voor meer detail over het weer voor komende dagen kan je terecht in het weerbericht België.

  Windsnelheiden tot 400 km/uur op 10 kilometer hoogte

  De straalstroom, een sterke wind op circa 10 km hoogte, ligt zondag en begin volgende week van west naar oost boven de Atlantische Oceaan. Hij is enorm sterk met regionaal windsnelheden tot 400 km/uur.

  Deze straalstroom brengt de ene depressie na de andere naar onze omgeving. Ook maakt een sterke straalstroom de weerverwachting wat lastig. Een kleine verstoring kan in korte tijd, minder dan 24 uur, onder invloed van een krachtige straalstroom uitgroeien tot een venijnige stormdepressie. Waar zo’n stormdepressie dan precies toeslaat is lastig te verwachten, maar België behoort zeker tot de mogelijkheden.

  Artikel gaat verder onder dit plaatje:

  GFS-WG-jet

  Verwachting van de straalstroom voor komende zondagavond. Wind in km/uur.

  Weersomslag start zondag met regen en zware windstoten

  Zaterdag start nog droog, maar de bewolking neemt rap toe en later volgt regen. Zondag wordt een natte dag met veel wind. Mogelijk komt het vlak aan zee zelfs tot zuidwesterstorm. Ook is kans op (zeer) zware windstoten van 100 km/uur. Met 9-13 graden is het wel zacht voor de tijd van het jaar.

  Volgende week blijft het nog een aantal dagen zeer onstuimig met dagelijks regen en kans op zware windstoten. Mogelijk komt het (nog) een keer tot storm, vooral op woensdag is deze kans duidelijk aanwezig.

  Winters weer op dinsdag?

  In het algemeen is het vanaf zaterdag flink zacht voor februari met temperaturen rond 10 graden. Dinsdag komen we waarschijnlijk even in koudere lucht terecht. Tijdens buien is dan kans op hagel of smeltende sneeuw. In de Ardennen kan het mogelijk even wit worden. Echt winters is het niet, want tijdens droge momenten loopt de temperatuur in Vlaanderen op naar 6-8 graden.

  Foto: ANP

  Door: Johnny Willemsen