Wintersport: regionaal flinke sneeuwval in de Alpen!

05 maart 2024, 13:15

Wintersport
Verse sneeuw in Schoppernau (foto: Michael de Franrkijker-de Jong)

Momenteel zijn er aanzienlijke verschillen binnen de Alpen. Terwijl er in de Italiaanse Alpen een dik pak sneeuw is gevallen, lijkt het in Oostenrijk al lente. Deze verschillen zullen de komende dagen aanhouden, met opnieuw regionaal flinke sneeuwval.

Deze dinsdagmiddag zal op diverse plekken regen of sneeuw boven de 1400 meter vallen in de Alpen. Door het ongunstige weer is op de pistes vaak sprake van beperkt zicht. Vooral in het zuiden van Zwitserland kan het aanzienlijk regenen of sneeuwen. Hier kan de sneeuw mogelijk ook beneden 1400 meter. Op sommige plaatsen valt in deze regio een centimeter of 10.

Dinsdagavond verplaatst het gebied met neerslag zich langzaam richting westelijk Oostenrijk. Hierbij daalt de temperatuur, waardoor de sneeuwvalgrens geleidelijk zakt naar 1000 meter en zelfs naar 600 meter in de nacht. In dit deel van de Alpen wordt het landschap tot in de dalen bedekt met een laag sneeuw. Veelal valt tot de ochtend 10 tot 20 centimeter verse sneeuw.

Ook op woensdag blijft het flink sneeuwen in Vorarlberg en delen van Tirol. Hier kan nog eens 10 cm sneeuw bijvallen. De Italiaanse Dolomieten doen mee met de sneeuwval. Ten oosten van dit gebied valt ook sporadisch neerslag, maar de lucht is hier aanzienlijk milder. Hier kan regen zelfs in de bergen voorkomen. Elders in de Alpen blijft het droog, en in de Franse Alpen breekt de zon regelmatig door.

Prachtig wintersportweer in Vorarlberg (foto: Michael de Frankrijker-de Jong)
Prachtig wintersportweer in Vorarlberg (foto: Michael de Frankrijker-de Jong)

Tweetal mooie dagen

Donderdag krijgt de zon weer volop de ruimte in bijna alle Alpenlanden. Alleen in Oostenrijk kunnen nog enkele wolkenvelden voorkomen, en lokaal is er kans op een regen- of sneeuwbui. Ook op vrijdag is het nagenoeg overal in de Alpen prachtig wintersportweer. Het blijft relatief koel, met boven 1500 meter temperaturen boven nul. De zon schijnt volop, maar in de Franse Alpen neemt de bewolking in de loop van de dag alweer toe, gevolgd door opnieuw regen in de avond. De sneeuwvalgrens ligt dan met 1700 meter wel vrij hoog.

Vrijdag zien we grote verschillen binnen de Alpen. In de Franse en westelijke Italiaanse Alpen is het bewolkt met opnieuw regen en sneeuwval. De aangevoerde lucht koelt opnieuw af, waardoor de sneeuwgrens weer daalt tot 1300 meter. Delen van Zwitserland en vooral Oostenrijk blijven gespaard van neerslag. Vooral in Oostenrijk heerst prachtig zonnig weer, met stijgende temperaturen. Hierdoor bestaat de kans dat de skipistes opnieuw papperig worden.

Zuidkant opnieuw sneeuwdump, noordkant veel zon

Tijdens het weekend intensiveert de sneeuwval aan de zuidkant opnieuw. Vooral in de Italiaanse Alpen volgt een nieuwe sneeuwdump, waarbij makkelijk meer dan een halve meter sneeuw kan vallen. Tegelijkertijd blijft de noordkant droog, met regelmatig ruimte voor de zon. Hier stijgt de vorstgrens naar 2500 meter, waardoor het ook op de hogere skipistes kan gaan dooien.

Na het weekend bestaat de mogelijkheid van regen of sneeuw overal in de Alpen, maar de onzekerheid is dan wel aanzienlijk.

Jeroen Elferink

Jeroen Elferink

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht