Weekverwachting: licht winters weertype tot zaterdag

06 december 2021, 14:05

Weekendverwachting
Winterse bui - Lage gevoelstemperatuur - Tijdelijk wit

Het is licht winters met vooral vanavond en vannacht landinwaarts kans op sneeuw en gladheid. Komend weekend volgt een overgang naar een zacht weertype en dit gaat gepaard met perioden van regen. Lees alle details in deze weekverwachting. 

Deze namiddag neemt de bewolking vanaf het westen toe en in het westen kan aan het einde van de namiddag al een beetje regen vallen. 

Vanavond breidt de neerslag uit over het hele land en gaat daarbij landinwaarts over in smeltende sneeuw. Grofweg ten oosten van Antwerpen – Brussel - Charleroi kan sneeuw kortstondig blijven liggen met kans op vorming van een tijdelijk sneeuwdekje van 0-2 cm. In de Ardennen blijft het veel beter liggen en in de hogere delen kan tot 10 cm verse sneeuw vallen. 

 

Gladheid

Dat het bij sneeuwval glad kan zijn zal niemand verbazen. Als er sneeuw op de weg ligt zullen weggebruikers hier automatisch alert op zijn. 

Gevaarlijker is de eventuele gladheid later in de nacht en morgenochtend. Na het neerslaggebied volgen opklaringen. Bij een luchttemperatuur rond 1 graad boven nul kan de weg lokaal afkoelen tot rond of net onder het vriespunt. Hierdoor is kans op bevriezing van natte wegen. De kans hierop is het grootst op bruggen en viaducten, maar lokaal kunnen ook gewone wegen (op voor de wind beschutte plekken) glad worden.

Droge dagen met zon

Morgen en woensdag worden droge dagen met ruimte voor de zon. In de Ardennen is kans op mist en lage bewolking. Daar ligt de maximumtemperatuur rond 2 graden. In Vlaanderen wordt het beide dagen een graad of 6. Er waait een stevige wind uit zuidelijke richtingen, waardoor het voor het gevoel een aantal graden kouder is.

Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag valt enige tijd regen. Neerslag in de vorm van (smeltende) sneeuw is dan beperkt tot de hogere delen van de Ardennen. 

Meer wolken, enkele bui

Donderdag en vrijdag is er beduidend meer bewolking dan dinsdag en woensdag. Ook komen enkele buien voor en in de Ardennen zijn deze buien winters. De maxima liggen tussen 0 graden in de Ardennen en circa 5 graden in de westelijke helft van het land. 

Natte zaterdag, overgang naar zacht weer 

Zoals het er nu voorstaat wordt zaterdag een grijze dag met perioden van regen. De regen brengt zachte lucht met zich mee en aan het einde van de dag is het op veel plaatsen 7-10 graden.

Ook zondag is het bewolkt met grote kans op regen. Er waait een stevige zuidwestenwind en het wordt 9 graden in het centrum en de Kempen. In het westen van het land is grote kans op maxima in de dubbele cijfers.

Volg voor het meest actuele weerbericht ook ons weerbericht België.

Foto: Ben Saanen

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue