Reddingswerkzaamheden na aardbeving bemoeilijkt door slecht weer

06 februari 2023, 12:35

Foto: ANP / EPA/REFIK TEKIN

De werkzaamheden van reddingswerkers die in actie komen na de zware aardbeving in het zuiden van Turkije, worden op sommige plekken bemoeilijkt door slecht weer.

Op verschillende plekken veroorzaakte sneeuw en ijs bijvoorbeeld vor problemen op de weg. Ook is op beelden van onder meer de Turkse zender TRT te zien hoe reddingswerkers in steden als Diyarbakir en Malatya zoeken naar overlevenden bij ingestorte gebouwen, terwijl er veel sneeuw valt.

Veel regen en sneeuw

In grote steden in de regio valt maandag en ook deels dinsdag veel regen bij temperaturen enkele graden boven nul. Ook waait het flink. Later in de week wordt het droog en zonnig, maar wel koud met matige vorst in de nachten. In de stad Gaziantep, die vlak bij het epicentrum van de aardbeving ligt, valt momenteel vooral regen. Maar in de avond en nacht wordt het er kouder en kan het gaan sneeuwen.

De weersverwachting hieronder is voor het vliegveld van Gaziantep. Dit ligt vlak ten zuidoosten van de stad en zo'n 100 meter lager dan de stad zelf. Waar de neerslag bij het vliegveld veelal als regen of natte sneeuw valt zal de neerslag op iets hogere hoogte meer en meer als sneeuw vallen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan meldde dat zeker 912 mensen in Turkije door de aardbeving van maandagochtend om het leven zijn gekomen. Het aantal gewonden is vastgesteld op bijna 5400. Erdogan omschrijft de beving als de grootste ramp sinds 1939. De aardbeving heeft ook buurland Syrië getroffen. Daar zijn volgens staatsmedia 326 doden en 1000 gewonden gevallen in gebieden die onder controle van de regering staan. In het gebied van Syrische rebellen zijn volgens hulpverleners ongeveer 150 doden gevallen.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista