Weersomstandigheden hinderen hulpverleners

07 februari 2023, 13:30

Ramp
Een gebouw in Syrië is volledig ingestort. Foto: ANP/EPA/YAHYA NEMAH ATTENTION: GRAPHIC CONTENT

In de Turkse stad Sanliurfa zijn tientallen mensen opgevangen in een hotel om de kou buiten op straat te ontlopen. De temperatuur lag rond het vriespunt, maar voelde volgens persbureau AFP veel lager aan. In de rest van het land werden slachtoffers opgevangen in andere openbare instellingen als scholen, moskeeën en slaapzalen.

Slachtoffers van de zware aardbeving, die tot nu toe al voor meer dan 5000 doden in Turkije en Syrië heeft gezorgd, konden niet meer naar huis omdat hun woning ingestort was of op instorten stond. Dat maakt dat veel mensen zonder eten zitten, ook omdat winkels en bakkerijen dinsdag gesloten zijn.

In het hotel werd soep uitgedeeld, maar dat lijkt met name voor grote gezinnen te weinig. Omdat de toegangswegen door het barre winterweer onbegaanbaar zijn, is de aanvoer van voedsel schaars. Sommigen lieten de maaltijd aan zich voorbijgaan, zodat ze er niet buiten in de koude regen in de rij voor hoefden te staan.

Het winterweer zorgt er ook voor dat het reddingsoperaties in het rampgebied bemoeilijkt. Volgens een verslaggever van de BBC in de Turkse stad Osmaniye, niet ver van het epicentrum, ging de zoek- en reddingsoperatie er 's nachts ondanks de stromende regen door.

De Britse omroep meldt dat er in de stad geen elektriciteit is. Op beelden is te zien hoe een familie, ondanks temperaturen onder het vriespunt, de nacht op straat doorbrengt. Vanwege de kans op zware naschokken zijn mensen volgens de BBC-verslaggever te bang om in een gebouw te slapen. Er zijn volgens buitenlandse media in Syrië en Turkije duizenden mensen die om deze reden in auto's of buiten slapen.

De komende tijd wordt in het rampgebied minder neerslag verwacht. Vandaag valt er nog een enkele (winterse) bui maar de komende dagen wordt het droog en vaak zonnig. Wel blijft de temperatuur vrij laag met in de nachten minima van enkele graden onder nul.

ANP

ANP