Veel vermisten en doden na overstromingen Brazilië

06 mei 2024, 14:06

Overstromingen
Fikse overstromingen in het zuiden van Brazilië. Foto: ANP / EPA / Isaac Fontana.

In het zuiden van Brazilië zijn inmiddels zeker 66 mensen om het leven gekomen door modderstromen, veroorzaakt door hevige regenval afgelopen week. Nog zeker 101 mensen worden vermist en meer dan 80.000 mensen moesten hun huis ontvluchten, meldt persbureau AFP.

De miljoenenstad Porto Alegre, in de zuidelijke staat Rio Grande do Sul, is compleet overstroomd. Mensen stonden op het dak van hun huizen in de hoop door reddingswerkers gezien en gered te worden. De Guaíba-rivier die door de stad stroomt, bereikte zondag een recordhoogte van 5,3 meter. Bij de verwoestende overstromingen van 1941 stond het waterpeil op 4,7 meter, meldden de lokale autoriteiten.

Zware buien nu boven Uruguay, later weer boven Porto Alegre

De zware buien die verantwoordelijk waren voor de overstromingen zijn inmiddels zuidoostwaarts getrokken. De buien hangen nu boven de oceaan en Uruguay, maar kunnen later maandag weer het uiterste zuiden van Brazilië aandoen. Dinsdag houden de buien boven Uruguay en het grensgebied met Brazilië aan. In totaal kan daar meer dan 100 millimeter vallen en lokaal zelfs 200 millimeter. Dit zal dan ook overlast veroorzaken.

Woensdag trekken de buien weer weg, maar wel weer over Porto Alegre heen. De buienzone blijft in de dagen daarna nog lang in de buurt van de stad slepen, wat vanaf vrijdag weer grote neerslaghoeveelheden kan opleveren.

Overigens zijn er sinds eind april al meerdere dagen met veel regen in Porto Alegre geweest. In de afgelopen dagen viel er in totaal ruim 280 millimeter regen. Met deze natte voorgeschiedenis kan het kletsnatte weer vanaf vrijdag zomaar ook weer problemen geven, zeker als de hoeveelheden nog wat hoger uitvallen dan nu in onze verwachting staat. Sommige weermodellen voorspellen in een paar dagen tijd weer tot 100 millimeter neerslag. De problemen zijn dus zeker nog niet achter de rug.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht