De wereld beleefde vorige maand de warmste juni ooit gemeten. Dat meldt de Copernicus Climate Service (C3S) van de Europese Unie. Daarmee is dit jaar opnieuw een weerrecord gesneuveld en vanwege een nieuw El Niño-effect zullen er mogelijk nog meer records sneuvelen.
De maand was wereldwijd de warmste juni met iets meer dan 0,5 graden Celsius boven het gemiddelde van 1991-2020. Daarmee werd het oude record uit 2019 met een "aanzienlijke marge" overtroffen, staat in een verklaring van de EU-klimaatbewakingsdienst te lezen.
De temperaturen bereikten recordhoogten in Noordwest-Europa, terwijl ook delen van Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Azië en Oost-Australië aanzienlijk warmer waren dan normaal. Maar het was iets koeler dan normaal in het westen van Australië, het westen van de Verenigde Staten en het westen van Rusland.
Copernicus merkte ook op dat de temperatuur van het zeeoppervlak wereldwijd hoger was dan ooit tevoren in juni, met "extreme mariene hittegolven" rond Ierland, Groot-Brittannië en de Oostzee. Antarctisch zee-ijs bereikte zijn laagste niveau in juni sinds de satellietwaarnemingen begonnen, met 17 procent onder het gemiddelde.