Meteovista
Meteovista

  Vakantieweer Europa: volop zomer in Europa

  Aangemaakt: 06 aug 2020, 08:50 uur

  In het grootste deel van Europa is het volop zomer en ook in de landen vlak bij huis is het warm en zonnig weer. Koel en wisselvallig weer is weinig te vinden en is ver bij ons vandaan. Lees in dit artikel hoe het weer wordt op jouw vakantiebestemming.

  Bij ons is het komende tijd zonnig en heet, maar ook in de buurlanden zit de zomer stevig in het zadel. In Duitsland en Nederland is het flink warm en draait de zon overuren. Vooral vrijdag en zaterdag worden hete dagen met 30-37 graden in beide landen. In het Rijndal is zelfs 38 graden mogelijk. Vanaf het weekend is er kans op een aantal stevige buien, maar het blijft voorlopig op grote schaal tropisch warm met flink wat zon.

  In Frankrijk is is het overal flink warm met maxima op veel plaatsen tot 38 graden, onder andere in Parijs. Het is zonnig, maar soms is ook wat bewolking zichtbaar. Vanaf het weekend neemt de kans op een (onweers)bui toe. Aan de noordwestkust is het dan iets koeler met 23-27 graden en een mix van stapelwolken en zon. In de rest van het land blijft het langere tijd heet met 30-36 graden.

  Foto: AdobeStock, djama

  Koel weer ver te zoeken

  In Engeland is het vrijdag lokaal nog 35 graden, maar de dagen daarna wordt het minder warm met op veel plekken 25-30 graden en een afwisseling van zon en wolken. In Schotland is het beduidend koeler met 15-22 graden. Afgelopen dagen viel daar veel regen, maar komende dagen is het vaker droog. Wel is er veel bewolking aanwezig, maar de zon is vaak te zien. In Noorwegen bestaat het weerbeeld uit buien, wolken en zon. Ook daar is het met 20-25 graden koeler dan in onze omgeving.

  Prima zomerweer in de Alpen

  Afgelopen dagen was het behoorlijk slecht weer in een deel van de Alpen, maar komende tijd krijgt de zon veel ruimte en het is heerlijk weer om op pad te gaan. Het wordt steeds warmer en vanaf vrijdag wordt het 28-33 graden in de meeste dalen. Wel komen regelmatig (onweers)buien tot ontwikkeling in de namiddag. De kans daarop is het grootst in Tirol en het oosten van Zwitserland. Het is daarom slim om bergwandelingen zo vroeg mogelijk te doen. In de Franse Alpen is de kans op buien kleiner. Na het weekend blijft het warm met veel zon en kans op buien.

  Foto: AdobeStock / Djama

  Veel zon in Zuid-Europa, maar ook buien

  Op het Iberisch Schiereiland is het op veel plaatsen zonnig. Daarnaast zijn er stapelwolken en vooral in het noorden is kans op een (onweers)bui. De hoogste temperaturen zijn te vinden in het binnenland. Daar is het 38-40 graden. Op de stranden is het meestal rond de 30 graden en is goed insmeren aan te raden. In het gebied rond Porto en de Spaanse noordkust is het minder warm met vaak 23-25 graden.

  In Italië is het op de meeste plaatsen zonnig met enkele stapelwolken en 28-35 graden. In Toscane is in het weekend 36 graden mogelijk. In het zuiden is daarnaast kans op enkele buien, maar na het weekend nemen de kans op buien af. Ook in het binnenland van Griekenland komen buien tot ontwikkeling, maar op de Griekse eilanden is het zonovergoten en volop zomer. Daarbij staat een verfrissende wind. De temperaturen komen in Griekenland uit op 27-33 graden.

  Foto: AdobeStock / Saiko3p

  Door: Rico Schröder