Weekendweer: zo zacht verloopt het komende weekend

07 december 2023, 12:40

Mechelen, hardlopen tijdens bewolkt weer in de winter. Foto: Yannick Damen

Dit weekend staat geen winterweer op het programma. Met 7 tot lokaal 12 graden is het zelfs zacht voor de tijd van het jaar. Of dit samen gaat met regen of zon lees je in dit weekendweerbericht.

Deze namiddag is het droog met eerst nog landinwaarts wat zonneschijn, maar vanaf het westen toenemende bewolking. Komende nacht valt regen, maar vrijdag is het weer vaak droog. Meer details over het weer tot het weekend lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Regenzone op zaterdag

De eerste dag van het weekend start droog. Vanuit het zuidwesten trekt een regengebied over het land en waarschijnlijk valt de eerste regen in West-Vlaanderen en in de streken langs de grens met Frankrijk al voor de middag.

In de namiddag volgt overal regen en kan het enige tijd flink doorregenen. Er wordt verspreid over het land 5 tot 10 mm verwacht. Het wordt op veel plaatsen 10 of 11 graden. Ten zuiden van Samber en Maas blijft het kwik onder 10 graden steken en op de Ardense toppen wordt het maximaal een graad of 6. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig of vrij krachtig. In de namiddag en avond kan de wind aan zee krachtig zijn, 6 Bft. Ook komen rukwinden voor van 50 tot 70 km/uur.

Zaterdagavond wordt het overal droog en in de nacht naar zondag zijn er brede opklaringen. Het wordt niet koud en er ontstaat ook geen mist. Dit komt doordat de zuidwestenwind blijft doorstaan. De temperatuur schommelt in de nacht rond 7 graden.

Zondag met wat geluk grotendeels droog

De tweede weekenddag start droog en mogelijk zelfs zonnig. Naarmate de dag vordert raakt het vanaf het westen op steeds meer plaatsen bewolkt. Er waait een meest matige zuidwestenwind en met 7 graden in de hogere delen van de Ardennen tot plaatselijk 12 graden in Vlaanderen is het zacht voor de tijd van het jaar. Maxima rond 7 graden zijn gebruikelijk in Laag- en Midden-België in de eerste helft van december.

Zoals het er nu voorstaat volgt in de late namiddag en avond vanuit het westen een volgende regenzone. Komt deze regenzone wat eerder dan regent het in de namiddag al op grote schaal. Is de regenzone juist wat later dan is het tot het avonduur overal nog droog.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht