Regionaal sneeuw in de Alpen tijdens Pasen

06 april 2023, 12:01

Wintersport
Sneeuw in de Alpen in april. Foto: Jeroen Elferink-Ruijsch

Voor veel skigebieden is het paasweekend het slot van het wintersportseizoen. Na een aantal prachtige dagen, volgt morgen minder mooi weer. Tijdens Pasen zelf valt in een deel van de Alpen sneeuw, maar er zijn ook gebieden waar juist de zon schijnt.

Deze middag nog schijnt in veel gebieden de zon. Zo is de lucht in Zwitserland en Oostenrijk op veel plekken blauw, al trekken hier ook vriendelijke stapelwolken voorbij. Meer bewolking is deze middag in de Franse Alpen aanwezig. Vanavond trekt deze bewolking ook naar de andere Alpenlanden.

Hogerop is het nog perfect wintersportweer, zoals hier in Scheffau am Wilder Kaiser afgelopen dinsdag. Foto: Jeroen Elferink-Ruijsch
Hogerop is het nog perfect wintersportweer, zoals hier in Scheffau am Wilder Kaiser afgelopen dinsdag. Foto: Jeroen Elferink-Ruijsch

Vrijdag is het overal in de Alpen bewolkt en trekt er een gebied met regen en sneeuw Zwitserland binnen. Deze regen en sneeuw trekt in de loop van de dag ook naar de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen. De sneeuwgrens ligt op de meeste plaatsen tussen de 1000 en 1300 meter, in de meeste skigebieden valt de neerslag dus als sneeuw. Gemiddeld valt er 5 tot 15 centimeter verse sneeuw.

Zaterdag ligt het gebied met regen en sneeuw over het oosten van Oostenrijk. Elders in de Alpen is het vaker droog en vooral in Zwitserland en Frankrijk breekt de zon door. Hier is het dus een prachtige skidag. Op 1500 meter ligt de temperatuur tussen de 0 en -3 graden.

Tijdens Pasen sneeuw in Oostenrijk

Zondag ligt het gebied met regen en sneeuw nog steeds over het oosten van Oostenrijk. meter. Hier start Pasen met sneeuwval vanaf 1000 tot 1300 meter. In de Zwitserse, Italiaanse en Franse Alpen blijft het vrijwel droog en breekt vaker de zon door. Hier is het een prachtige skidag.

Maar maandag trekt het gebied met regen en sneeuw ook weg uit Oostenrijk. De laatste skidag voor veel wintersportgebieden verloopt hiermee vrij mooi. Overal ligt de temperatuur op 1500 meter net onder nul waardoor de sneeuw op de pistes vrij goed blijft.

Dinsdag zijn de meeste skigebieden gesloten, maar het wintersportseizoen gaat voor de gletsjersgebieden nog even door. Wie nog een wintersport geboekt heeft naar één van deze gebieden treft het ook. Vanaf dinsdag stijgen de sneeuwkansen weer en zicht op warm lenteweer is er voor het gehele Alpengebied nog niet.

Ben jij een echte sneeuwfan of ga je binnenkort op vakantie? Ga dan naar jouw wintersportlocatie op Meteovista en meld je daaraan voor een sneeuwseintje.

Jeroen Elferink

Jeroen Elferink

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht