Weekendweer: goed weer voor buitenactiviteiten

07 juli 2022, 11:19

Het is prachtig fietsen in het heuvelachtige Limburg. Beeld: Pixabay-Zachtleven

Dit weekend wordt het uitstekend weer voor een fietstocht of een tuinfeest. Buien staan er niet op het programma en van hitte is ook nog geen sprake. Na het weekend gaat de temperatuur fors omhoog. De details lees je in dit weekendweerbericht.

De wind zit voorlopig in de noordwesthoek en daardoor zijn de temperaturen niet hoog. Deze namiddag komen de maxima uit tussen 17 en 21 graden. Morgen is het met 20 tot 24 graden wat warmer. Meer details over het weer tot het weekend lees je in het weerbericht België.

Noordelijke wind, regelmatig zon

Ook dit weekend waait de wind uit het noordwesten of noorden. Hierdoor wordt het niet zo heet, maar met op de meeste plaatsen maxima tussen 20 en 24 graden is de temperatuur vrij gebruikelijk voor juli. Direct aan zee wordt het maximaal 20 graden en ook op de Ardense toppen wordt het zo’n 20 graden. In het centrum en de Kempen komt het kwik beide weekenddagen rond 23 graden uit. De hoogste maxima vinden we zeer waarschijnlijk in het zuiden van de provincie Luxemburg. In Aarlen en Virton kan net het zomers warm worden met 25 graden.

Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken en zon. In het westen zal het zonniger zijn dan in het oosten. Ter indicatie: in De Panne kan je reken op tien tot twaalf uur zon per dag, in Luik schijnt de zon op beide weekenddagen ongeveer zeven uur. Pas wel een beetje op met zonnen. De zon schijnt tussen 12:00 en 15:00 uur met UV-Index 7. Zonder zonnebrandcrème kan je dan al in 10 tot 25 minuten verbranden.

Heel misschien komt het zaterdag landinwaarts lokaal tot een lichte bui, maar verder blijft het overal droog. De weercijfers voor fietsen en wandelen zijn landinwaarts een 8 of 9 (op 10). In West-Vlaanderen zijn deze cijfers zelfs 10 op 10.

Heet zomerweer volgende week

Na het weekend zet de temperatuur een stijgende lijn in. Maandag, op de Vlaamse Feestdag, is het zonnig en wordt het 23 tot 27 graden, dinsdag kan het landinwaarts al 30 graden worden. Daarbij is het weerbeeld droog en volop zonnig.

Lekker strandweer. Foto: Jos Hebben
Lekker strandweer. Foto: Jos Hebben

Later in de week neemt de onzekerheid vooral wat betreft de temperatuur toe. Zo is er voor het weekend van 16 en 17 juli een grote kans (ongeveer 50%) op maxima tussen 24 en 30 graden, maar is er ook een kans van 20 tot 30% op maxima landinwaarts rond 35 graden. In het algemeen zal het in de kustregio vaak minder heet zijn dan in de rest van het land.

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht