Zonnig bij race, komende dagen buien

07 september 2022, 13:30

Foto: Lars Baron / Getty Images for Red Bull Racing / redbullcontentpool.com

De race op zondag verloopt zeer waarschijnlijk zonovergoten De dagen ervoor is er een grotere buienkans. Lees de details over het weer tijdens het Grand Prix-weekend van Italië in dit artikel.

Na een ronduit buiige donderdag trekken ook in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend buien over het Autodromo Nazionale Monza. De eerste vrije training is echter pas van 14:00 tot 15:00 uur en de tweede van 17:00 tot 18:00 uur. De buienkans neemt gedurende de middag af. De kans op een (deels) natte baan is dus tijdens de eerste training groter dan tijdens de tweede.

Buienkans zaterdag klein

Op zaterdag is het zomers in Noord-Italië met een middagtemperatuur van zo’n 26 graden in Monza en omstreken. Het weerbeeld bestaat uit zon en stapelwolken. Op een aantal plekken in Noord-Italië weten deze stapelwolken uit te groeien tot onweersbuien, maar dit geldt vooral voor de bergregio’s. Ten noorden van Monza liggen de Alpen, ten zuiden de Apennijnen. De kans dat zo’n bui vlak voor of tijdens de kwalificatie (16:00 – 17:00 uur) het circuit in Monza weet te bereiken is hooguit 10%.

De weersverwachting voor Monza.
De weersverwachting voor Monza.

Zonovergoten zondag

De race op zondagmiddag (start 15:00 uur) verloopt volop zomers. De zon schijnt uitbundig en het wordt ongeveer 27 graden. Met zonkracht 5 is de septemberzon niet heel fel, maar toeschouwers die de hele middag in de zon bivakkeren kunnen zich het beste wel goed insmeren. De onbeschermde huid kan met deze zonkracht na ongeveer een halfuur rood kleuren. De kans op een bui is nihil.

Het zonnige weer zorgt ervoor dat de temperatuur van het asfalt zeer hoog wordt. Het managen van de banden zal hierdoor extra uitdagend zijn.

Lees alles over de invloed die het weer kan hebben in de Formule 1.

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht