Weekverwachting: in de loop van de week droger

08 mei 2023, 10:40

Weekverwachting
Dinsdag is het lange tijd flink regenachtig Foto: Jolanda Bakker

De week begint wisselvallig en nat, vooral dinsdag regent het soms flink door. Daarbij kent de temperatuur een kleine dip. In de loop van de week wordt het droger, zonniger en ook iets warmer.

Deze maandag beginnen we de dag nog grijs met lage wolkenvelden, maar rond het middaguur breekt de zon vaker door. Het wordt maximaal 17 tot 20 graden. Vanmiddag raakt het vervolgens bewolkt en vanavond volgt een gebied met regen. Lees het weer voor deze middag, vanavond en komende nacht in meer detail in ons Weerbericht België.

Kletsnatte dinsdag

Dinsdag ligt een regengebied over het land. Tijdens de ochtend regent het vooral in het westen flink door. In de loop van de dag verplaatst het zwaartepunt van de regen richting de Ardennen. Met gemak kan 10 tot lokaal 20 millimeter regen vallen. Daarbij staat een zwakke tot hooguit matige zuidwestenwind en voor de regen uit wordt het maximaal 16 of 17 graden. Tijdens regen is het enkele graden koeler.

Aan het eind van de middag wordt het in Vlaanderen droger en breekt tijdens de avonduren de zon nog door. In de nacht naar woensdag is het vrijwel overal droog, al blijft de kustregio kans houden op een enkele bui. Het koelt af naar een graad of 9 á 10 en vooral in de Ardennen kan wat mist ontstaan.

Eerst nog buien

Woensdag trekken in de loop van de dag enkele buien over het land. Tijdens de zwaarste buien is kans op een klap onweer of wat hagel. Tussen de buien door schijnt geregeld de zon. Het is een stukje frisser dan de voorgaande dagen met maxima rond de 15 graden, in de Ardennen ligt de temperatuur rond 12 graden. De zuidwestenwind is hooguit matig.

Vanaf donderdag neemt de kans op buien al iets af, al blijft het niet overal droog. Ook vrijdag zijn enkele buien nog mogelijk in vooral de Ardennen. Bij een naar het oosten draaiende wind wordt weer iets mildere lucht aangevoerd. In het centrale en westelijke deel kan de temperatuur alweer de 18 of 19 graden aantikken.

Droge en warme zaterdag

Het weekend verloopt vriendelijk. De zaterdag is de mooiste dag met een afwisseling van wolkenvelden en zon. Het blijft vrijwel overal droog en de temperatuur stijgt in de Ardennen naar 17 of 18 graden, elders kan het ruim 20 worden. Vanaf zondag neemt de onzekerheid toe. In het meest gunstige scenario is het de hele dag nog droog, en volgt pas in de avond een regengebied. Het is ook zondag 17 tot ruim 20 graden.

Jeroen Elferink

Jeroen Elferink

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht