Code oranje door hevige sneeuwval in delen Engeland en Wales

09 maart 2023, 12:10

Sneeuw
Foto: EPA/NEIL HALL via ANP

In delen van het Verenigd Koninkrijk wordt donderdag en vrijdag gewaarschuwd voor hevige sneeuwval, meldt het nationale weerinstituut. Volgens het Met Office, dat code oranje heeft uitgegeven, kunnen de weersomstandigheden onder meer voor problemen op de weg zorgen en moeten mensen rekening houden met vertragingen en mogelijke stroomuitval.

Donderdagochtend wordt er in het noorden van Engeland hevige sneeuwval verwacht die tot en met vrijdagochtend aan kan houden. Onder meer rondom Leeds, Burnley en Sheffield kan er 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen, op sommige plekken kan zelfs 30 tot 40 centimeter vallen. Door een sterke oostenwind kunnen er sneeuwstormachtige omstandigheden ontstaan, waarschuwt het instituut.

Ook in het midden en noorden van Wales gaat het donderdag en vrijdagochtend hard sneeuwen. Alleen in de hoger gelegen gebieden boven 200 meter hoogte kan 30 centimeter sneeuw vallen, voor de rest valt er zo'n 10 tot 20 centimeter. Naast sneeuw valt er ook ijsregen, waardoor het ook zeer glad kan worden.

Afgelopen nacht werd overigens voor de tweede keer op rij in het Verenigd Koninkrijk de koudste nacht van het jaar gemeten. In het Schotse Altnaharra zakte de temperatuur tot -16 graden, meldt de BBC. In de nacht van dinsdag op woensdag werd hier ook al het vorige record van -15 graden neergezet.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht