Weekendweer: droge zaterdag met zon

09 maart 2023, 13:20

Droog en vrij koud in Aalst. Foto: Yannick Damen

Na een ronduit natte week is het zaterdag droog met zonnige perioden. Zondag zijn een paar buien mogelijk. Alle details over het weekendweer en de zeer natte aanloop naar het weekend lees je in dit weekendweerbericht.

Vrij zonnige zaterdag

Na een nacht met veelal lichte vorst wordt het zaterdag op veel plaatsen 6 of 7 graden. In de Ardennen wordt het 2 tot 5 graden. In de Ardennen kan in de ochtend regionaal lage bewolking voorkomen. In de namiddag zijn er overal zonnige perioden met soms velden hoge bewolking. Het waait nauwelijks en daardoor is het aangenaam weer voor een wandeling in de natuur.

Zondag zachter en een bui

Zondag is er meer bewolking en aan het begin van de dag komen een paar buien voor. In de hogere delen van het land kan smeltende sneeuw vallen. In de namiddag is het overwegend droog met af en toe zon. Er steekt een stevige zuidwestenwind op die zachte lucht aangevoerd. Het kwik loopt op naar zo’n 7 graden in de Ardennen en 11 tot 14 graden in Vlaanderen. Zondagavond stijgt vanuit het zuidwesten de kans op regen.

Veel wind op maandag

Het vooruitzicht naar volgende week geeft wisselvallig weer met soms veel regen. Maandag worden vrij hoge temperaturen verwacht met regionaal 15 graden. Ook kan de wind maandag flink uithalen. De dagen daarna liggen de maxima veelal tussen 6 en 12 graden.

Tot het weekend regionaal zeer nat

Deze namiddag trekken buien over het land en vanavond zijn er perioden van regen. Later vanavond en vannacht trekken van west naar oosten soms intense buien over het land. Hierbij is zelfs kans op onweer. Het is een zachte nacht met temperaturen rond 8 graden.

Vrijdag start met buien en in de namiddag volgt een aaneengesloten neerslaggebied. Dit levert perioden met regen op en later in de namiddag vanaf het noorden ook smeltende sneeuw. De temperaturen hierbij lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Tot en met vrijdagavond kan vooral ten zuiden van Samber en Maas ruim 25 mm regen in 36 uur vallen.

Kans op gladheid nacht naar zaterdag

Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag komen in de oostelijk helft van het land nog enkele buien met (smeltende) sneeuw voor. Hierdoor is kans op lokale gladheid. De buien trekken naar het zuidoosten weg en er volgen opklaringen. Het komt op uitgebreide schaal tot lichte vorst, waardoor er ook kans is op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht