WMO onderzoekt of Freddy langslopende tropische cycloon ooit is

09 maart 2023, 17:15

Zware overstromingen in Mozambique Foto: ANP/EPA/LUISA NHANTUMBO

De tropische cycloon Freddy is hard op weg om de recordboeken in te waaien. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) onderzoekt of het systeem, dat op 6 februari de naam Freddy kreeg, het langstlopende weerfenomeen ooit is in zijn soort.

Het huidige record staat op naam van tyfoon John, die in 1994 maar liefst 31 dagen boven de Stille Oceaan actief was. Donderdag meegerekend komt Freddy vanaf de dag van zijn 'geboorte' op 32 dagen. De WMO gaat een speciaal comité naar de recordnotering laten kijken.

Sinds het ontstaan van Freddy ten noorden van Australië koerste het systeem westwaarts over de Indische Oceaan richting Madagaskar, waar het op 21 februari aan land kwam. Drie dagen later werd Mozambique, aan de oostkust van Afrika, aangedaan. Later trok Freddy ook over Zimbabwe om vervolgens weer terug te keren en opnieuw over Madagaskar te trekken.

Hevige regen

Op dit moment trekt de tropische cycloon weg van Madagaskar en zet het systeem opnieuw koers richting Mozambique, waar het voor de tweede keer aan land zal komen. Deze keer wordt er nog hevigere regenval en hardere wind verwacht, aldus de WMO. Het instituut houdt rekening met hoeveelheden neerslag van 100 tot 150 millimeter. Rondom het oog van de cycloon kan zelfs twee keer zoveel vallen. Het nabijgelegen Malawi kan in 24 uur tijd zo'n 100 millimeter regen te verduren krijgen.

De afgelopen tijd is al extreem veel regen gevallen in Mozambique, blijkt uit satelliet data. In delen van het zuiden van het land viel de afgelopen zeven dagen zo'n 500 millimeter. De afgelopen maand viel er tot 700 millimeter, ruim boven het jaarlijkse gemiddelde. In Madagaskar zat er de afgelopen zeven dagen ruim 300 millimeter in de regenmeters, zo'n drie keer de gemiddelde maandhoeveelheid.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht