Kunnen we de gedeeltelijke zonsverduistering zien?

09 juni 2021, 07:30

Verschillende fasen van een zonsverduistering. Foto: Adobe Stock / Bruno_A

Morgen is voor het eerst sinds een paar jaar kans om in ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Schuift alleen de maan voor de zon of trekken ook wolkenvelden voor de zon langs? In dit artikel lees je alles over het weer tijdens de aankomende zonsverduistering.

We hebben er even op moeten wachten, maar morgen is voor het eerst sinds 2017 weer kans om vanuit ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Het tijdstip is deze keer gunstig. De maan zal ongeveer tussen 11:17 uur en 13:25 uur een gedeelte van de zon afschermen. De zon staat op dit deel van de dag hoog aan de hemel en is goed zichtbaar. De vorige keer ging de zon net onder en was alleen het begin van de verduistering zichtbaar. Het exacte tijdstip kan deze donderdag iets verschillen per locatie in België, maar met slechts een paar minuten verschil zit je waarschijnlijk goed als je tijdens je lunchpauze een blik naar de hemel werpt. Alle seinen op groen zal je denken, maar wat doet het weer?

Hapje uit de zon door de maan tijdens gedeeltelijke zonsverduistering. Foto: Adobe Stock / HaiGala
Hapje uit de zon door de maan tijdens gedeeltelijke zonsverduistering. Foto: Adobe Stock / HaiGala

Tijdens het hoogtepunt van de gedeeltelijke zonsverduistering wordt ongeveer 17% van de zon door de maan afgeschermd. Foto: Adobe Stock / HaiGala.

Ideale kijkomstandigheden voor zonsverduistering

Naast het gunstige tijdstip en de zon die hoog aan de hemel staat, werkt ook het weer mee aan de ideale kijkomstandigheden voor deze gedeeltelijke zonsverduistering. Op wat wolkensluiers of stapelwolken na komt er weinig bewolking voor en de zon schijnt vaak uitbundig. Hierdoor is de kans zeer groot dat we de gedeeltelijke zonsverduistering erg goed kunnen zien. Met nauwelijks wind en maximumtemperaturen tussen 22 en 27 graden is het rustig zomerweer.

Tijdens de gedeeltelijke verduistering moet je naar het zuidoosten kijken. De maan zal als eerste de rechterbovenkant van de zon verduisteren en vervolgens verder naar links schuiven. Op het hoogtepunt lijkt het net of er aan de bovenkant een hap uit de zon is genomen. Vervolgens schuift de maan verder naar links en de zon zal na half 2 ’s middags weer voluit zichtbaar zijn.

Een eclipsbril voor bescherming tegen felle zonnestralen bij een zonsverduistering.
Foto: Adobe Stock / Bruno_A
Een eclipsbril voor bescherming tegen felle zonnestralen bij een zonsverduistering. Foto: Adobe Stock / Bruno_A

Met een eclipsbril worden je ogen beschermd tegen de felle zonnestralen. Foto: Adobe Stock / Bruno_A

Oppassen voor krachtige zonnestralen: bescherm huid en ogen!

De zon zal op het hoogtepunt van de verduistering voor 17% door de maan worden afgeschermd. Het zal tijdelijk even minder zonnig zijn, maar desondanks moet je je ogen en huid goed beschermen tegen de krachtige zonnestralen. Gebruik als je naar de zon wilt kijken een speciale eclipsbril. Gewone zonnebrillen beschermen je ogen niet voldoende. Geen eclipsbril in huis? Geen zorgen! Door een projectie van de zon te maken, bijvoorbeeld met een vergiet en een papiertje, kan je het alsnog zien. Met zonkracht 7 komt zonnebrandcrème op dit tijdstip en ook tijdens de rest van de dag goed van pas. Een onbeschermde huid kan met deze zonkracht al na 10 tot 25 minuten verbranden.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Bruno_A

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht