Deze 5 Duitse natuurgebieden horen op je bucketlist

30 april 2023, 16:01

Sankt Goar aan de Rijn. Foto: Adobe Stock / Petair.

Trek je wandelschoenen aan en snuif de frisse buitenlucht op! Duitsland is een paradijs voor natuurliefhebbers, van de meanderende Rijn tot de paarse gloed van de Lüneburger Heide en de glinsterende meren in de bossen van Brandenburg. Dat het nóg groener kan bewijzen tal van duurzame initiatieven, zoals het 100% biologische ecodorp Schmilka in Saksisch Zwitserland.

1. De Romantische Rijn

Ooit lokte de waternimf Loreley nietsvermoedende schippers met haar schoonheid en prachtige zang. Nu zijn het de betoverende bergen, wijngaarden en pittoreske dorpen die bezoekers naar de oevers van de Rijn trekken. Niet voor niets is het deel tussen het Siebengebirge en Rüdesheim liefkozend omgedoopt tot Romantischer Rhein. Vooral de zestig kastelen maken het landschap bijzonder. De mooiste – en meest duurzame – manier om er een aantal te bezoeken is te voet. Met een eindeloos netwerk aan wandelpaden met evenzoveel uitzichtpunten op de majestueuze rivier die zich tussen steile kliffen wurmt is er voor elk wat wils.

WOL Belvilla Weergemiddelde Rijngebied Duitsland

Of je nu op zoek bent naar een romantische avondwandeling of een meerdaagse trektocht voor ervaren hikers, de etappes van de langeafstandsroutes Rheinsteig (320 kilometer) en Rheinburgenweg (195 kilometer) voeren je naar de mooiste plekjes. Daar waar kleinschalige pensions en heerlijke regionale wijnen de plaats van de mythische waternimf hebben ingenomen, is het nog altijd bijna onmogelijk de verlokkingen van deze streek te weerstaan.

2. Lüneburger Heide

Tussen half augustus en half september kleurt een gigantisch deel van Nedersaksen paars. Hier ligt de Lüneburger Heide, een afwisselend landschap van heuvels, bossen en vooral heidevelden dat nog een maatje groter is dan de Nederlandse Veluwe.

WOL Belvilla Weergemiddelde Lüneburger Heide

Het paars van miljoenen heideplanten zorgt samen met het donkergroen van jeneverbesstruiken en zilverwitte berkenstammen voor een wervelende kleurenshow. 

Lüneburger Heide. Foto: Marlis Dülsen - Pixabay.
Lüneburger Heide. Foto: Marlis Dülsen - Pixabay.

3. Waddenzee

Dat de Duitse kust meer te bieden heeft dan fraaie zandstranden en golvende duinen zal niemand verbazen. Met wadlopen ben je misschien al bekend, maar een modderwandeling als naar de Halligen is werkelijk uniek. Deze eilandjes in het noordelijke deel van het Duitse Waddengebied worden niet beschermd door dijken en overstromen daardoor deels tijdens stormvloed.

WOL Belvilla Weergemiddelde Waddenzee

De natuur heeft zich aangepast, zoals overal in het Waddengebied, in de vorm van zoutminnende plantensoorten die je nergens anders vindt. Vijf van de Halligen worden permanent bewoond en sommige eilandjes zijn door middel van een dam of lorriespoorbaan met het vasteland verbonden. Zo niet Hallig Gröde – met elf inwoners de kleinste zelfstandige gemeente van Duitsland. 

4. De meren van Lychen

Maak je borst maar nat voor Lychen, want het kleine stadje krap honderd kilometer ten noorden van Berlijn wordt omringd door maar liefst zeven meren. Waterratten kunnen hier terecht om te zwemmen, surfen, suppen en kanoën. Op de Lychener Stadtsee voel je je al snel thuis.

WOL Belvilla Weergemiddelde De meren van Lychen

Ben je een echte wandelaar? Wandel dan één van de zeventien dagetappes van de 421 kilometer lange 66-Seen-Wanderweg die dwars door Brandenburg loopt. De route voert je niet alleen langs natuurparken vol meren, moerassen en riviertjes, maar ook door historische stadjes en gezellige dorpen – en dat op maar een uurtje treinen van Berlijn Centraal.

De meren van Lychen. Foto: Gundula Vogel - Pixabay.
De meren van Lychen. Foto: Gundula Vogel - Pixabay.

5. Schmilka en de Sächsische Schweiz

Duurzaam reizen is in Duitsland naar een hoger niveau gebracht. Het ecodorp Schmilka in Saksisch Zwitserland doet een stap terug in de tijd (geen wifi) en gaat terug naar de basis: de energie komt enkel van groene bronnen, accommodaties scoren maximale punten voor alle groene labels en restaurants serveren uitsluitend biologische, lokale gerechten.

WOL Belvilla Weergemiddelde Saksisch Zwitserland

Het kleurrijke Schmilka is uitgeroepen tot Beste Dorp in Saksen en met een fiets- en bootverhuur, biobakkerij, moestuinen en een biobrouwerij vind je hier alles om de spectaculaire rotsformaties van nationaal park Sächsische Schweiz op duurzame wijze te verkennen. Qua schoonheid kan het zich meten aan Zwitserland, maar verder heeft 'Saksisch Zwitserland' overigens niets met het Alpenland te maken. Voor een ultieme kennismaking met het park maak je een wandeling over een van ’s lands mooiste wandelroutes: de 112 kilometer lange Malerweg. De route doorkruist landschappen die de muzen waren van menig schilder.

Schmilka en de Sächsische Schweiz. Foto: Susanne906 - Pixabay.
Schmilka en de Sächsische Schweiz. Foto: Susanne906 - Pixabay.

Bron: Columbus Travel / TCE

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht