Mei een topmaand voor tuinieren

14 mei 2024, 11:32

Tuinieren
Mei, de maand om te tuinieren. Foto: Chris Meewis

De dagen zijn lang en alles groeit en ook al heel veel bloeit. Vaak is het mooi weer in mei, maar de kans op echte hitte is nog klein. Een echte topmaand dus om in de tuin te werken. In dit artikel lees je wat je allemaal kan doen in de tuin in de maand mei.

Wie wil er niet zo snel mogelijk een mooie tuin met kleurrijke bloemen? Je kan het beste wachten tot de ijsheiligen voorbij zijn voordat je zomerbloeiers in je tuin plant. Meestal kan het al wel tijdens of vlak voor ijsheiligen, maar dit is natuurlijk van het weer afhankelijk. Ben je dit van plan? Check dan voor de zekerheid op de dag dat je ze wilt planten het uitgebreide weerbericht van België.

Breng je gazon in topconditie 

Gras groeit hard in mei. Maai het minimaal een keer per week, maar voor een strak en mooi gazon is twee keer in de week in mei beter. Maai het gras tot een hoogte van 4 of 5 cm. Houd het gras wat langer als er een periode met droog, warm en zonnig weer op komst is.

Is er juist wisselvallig weer op komst dan is het een goed moment om kunstmest op je gazon te strooien om je gras in topconditie te houden. Onkruid houdt overigens ook van kunstmest. Steek onkruid dus tijdig uit je gazon.

In de rest van je tuin is onkruid wieden ook een belangrijk klusje in mei. Doe dit het liefst als de toplaag van je tuin droog is. Het gaat dan makkelijker en er blijft minder grond aan de onkruidwortels hangen. Vaste planten in je tuin die in mei nog niet beginnen uit te lopen kunnen weggehaald worden. Ze hebben de winter niet overleefd.

Bekijk ook de tuintips voor mei van Jurgen van Tuinmanieren:

De moestuin

Hou de grond, in delen van je moestuin waar nog niets staat, goed open door te harken of te schoffelen. Zaai bijvoorbeeld courgette, tomaat en komkommer tijdens het begin van de maand in potten en bakken binnen. Richting het einde van de maand mei kunnen de jonge planten dan de moestuin in. Andere gewassen zoals aardappelen, bieten en sperziebonen kan je eind mei (ook) direct in grond stoppen. 

Pompoenzaden planten. Foto: Adobe Stock / lovelyday12
Pompoenzaden planten. Foto: Adobe Stock / lovelyday12

Sommige vroege groenten zoals sla, radijs en asperges kunnen juist in mei al worden geoogst. Ook kunnen bij een warme meimaand al de eerste aardbeien eind mei verschijnen. Verwijder bij aardbeienplanten de uitlopers en leg wat stro onder de planten ter bevordering van je oogst.

Snoeien

De eerste snoeironde voor coniferen, buxus en (beuk)hagen is eind mei of begin juni. Dit is afhankelijk van hoe warm en groeizaam het voorjaar tot dusver verliep. Snoei niet tijdens zonnig en heet weer, maar snoei op een bewolkte dag of ’s avonds.

De haagbeuk snoeien doe je meestal in juni en in september. Foto: Adobe Stock / by-studio 
De haagbeuk snoeien doe je meestal in juni en in september. Foto: Adobe Stock / by-studio 

Tuin sproeien

Bij aanhoudend droog weer moet je af en toe je tuin sproeien. Hoe vaak je dit moet doen hangt deels af van wat voor planten je hebt. Voor het grootste deel van je tuin geldt zeer waarschijnlijk dat je niet te vaak moet sproeien.

Tuin sproeien. Foto: Adobe Stock / tunedin
Tuin sproeien. Foto: Adobe Stock / tunedin

Schilderen en meubelonderhoud 

Mei is ook de beste maand van het jaar om je schutting, tuinhuis of overkapping te schilderen en je houten tuinmeubelen in de olie te zetten. Het is vaak droog en zonnig, maar meestal nog niet al te heet. Bovendien ga je de zomer in en kan je de komende maanden volop genieten van het resultaat.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Tuinieren-nieuws

Meer Tuinieren-nieuws next-arrow-blue