Januari 2012: Zachte en natte wintermaand

13 juli 2020, 17:16

Deze maand lag de temperatuur vrijwel altijd boven de normaal. Januari leek daarmee de zachte lijn, die in december 2011 was ingezet, vol te houden. De kouinval aan het eind van de maand heeft de gemiddelde temperatuur echter nog flink naar beneden bijgesteld. Gemiddeld over de maand is de temperatuur in Ukkel uitgekomen op 5,1 graden tegen 3,3 normaal. Bovendien viel aan het begin van de maand zoveel neerslag dat de titel ‘nat’ ook op zijn plaats is.

Zachte maand

Tot aan het einde van de maand was er slechts sprake geweest van een korte periode met nachtvorst. Dit leverde 4 vorstdagen op. Een groot deel van de maand lag de temperatuur in Ukkel ’s nachts ruim boven het vriespunt en overdag kam de temperatuur maar liefst 9 keer boven 10 graden uit. De warmste dag van de maand was Nieuwjaarsdag, met 13, 6 graden. Het begin van januari sloot goed aan bij het recordwarme jaar 2011.

Toch nog redelijk wat vorstdagen

Van zaterdag 28 op zondag 29 januari viel de vorst in vrijwel heel België in. De temperatuur dook in Ukkel 2 graden onder het vriespunt. Zondag overdag zou het kwik nog een graad boven het vriespunt uitkomen. Daarna brak een koudegolf aan, met ook overdag temperaturen beneden het vriespunt. Dit leverde voor januari nog 2 ijsdagen op (maxima beneden het vriespunt). Het aantal vorstdagen (minima onder nul) lag deze januarimaand op 7. Ondanks de kou aan het einde van de maand blijft de titel zacht nog steeds van toepassing. Eigenlijk onderstreept dit nog eens extra hoe zacht de eerste 3 weken van januari verliepen.

Vorstinval met sneeuw

Een storing die eerder nog van west naar oost over het land was getrokken en op 26 januari had gezorgd voor een regenachtige dag trok in de nacht van 29 op 30 januari vanuit het oosten terug het land binnen. Dit betekende in de Ardennen een vers sneeuwdek. Het bleef hier namelijk maandag de 30e de hele dag sneeuwen. Ook in de Kempen viel een aantal cm sneeuw. In West-Vlaanderen bleef het landschap groen.

Stormachtig begin januari

Vooral de eerste week van januari had België te maken met behoorlijk onstuimig weer. Met regelmatig harde tot stormachtige winden aan zee, krachtige winden boven land en stevige rukwinden voelde het echt herfstachtig aan.

Natte maand, veel onweer en weinig zon

De meeste neerslag viel in de eerste week. Na 7 dagen stond de teller in Ukkel al op ruim 46 mm. Uiteindelijk viel in het centrum van het land, te Ukkel, 86,4 mm tegen 76,1 normaal. De buien gingen deze maand opmerkelijk vaak met winters onweer en hagel gepaard. In Ukkel onweerde het maar liefst 9 keer tegen 3 normaal, zeer uitzonderlijk! De overvloedige regenval leidde tot hoge waterstanden in de rivieren. Dit kwam doordat de voorgaande maand, december 2011, al kletsnat was verlopen met bijna de dubbele maandhoeveelheid neerslag van ruim 150 mm. De zon scheen 10 uur minder dan gebruikelijk.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht