Oktober 2012: natte oktobermaand

13 juli 2020, 17:28

In oktober daalt de temperatuur normaal gesproken gevoelig en regent het regelmatig. Dit jaar was het temperatuurverloop grillig. De maand begon warm, daarna werd het kouder, om vervolgens weer over te gaan naar zeer zacht weer. Het werd op 22 oktober zelfs bijna zomers warm! Snel daarop volgde een eerste winterprik. De eerste helft van de maand viel meer dan de normale hoeveelheid voor heel oktober, daarna werd het minder nat. Wat betekent dit voor de maandstatistieken?

Foto: Jeffrey Riedstra

Eerste helft meeste neerslag

Aan het begin van de maand viel veel neerslag, het meeste in de kustgebieden. Tot storm kwam het niet, maar actieve regengebieden trokken wel over het land. Op 3 oktober viel in een klap 43 mm regen in Ukkel. Dat is meer dan de helft van de normale maandhoeveelheid. De dagen daarna bleef het nat en somber. Naarmate de maand vorderde kwamen tussen de wisselvallige dagen door steeds vaker ook droge dagen met zon voor. In totaal viel deze maand in Ukkel bijna 120 mm regen tegen 75 normaal. De laatste keer dat in een oktobermaand meer regen viel was 1998 met 129 mm.

Zonnige dagen

Ondanks het natte herfstweer in de voorbije oktobermaand komt het aantal zonuren in Ukkel toch uit rond de normale 112 uur. Dit is vooral te danken aan een aantal zeer zonnige dagen tussendoor. De eerste weken had de bewolking op de meeste dagen de overhand. In de tweede helft van oktober waren er meer zonnige dagen.

Sterke temperatuurwisselingen

De maand begon zacht met maxima ruim boven 15 graden. Halverwege de maand werd het langzaam wat frisser. Op 14 oktober kwam de temperatuur niet boven 10 graden uit. Daarna stroomde vanuit het zuiden weer warme lucht binnen. Op 22 oktober werd het met 24,5 graden bijna zomers warm. Ook de 23e en 24e waren nog warm.

Daarna stak een koude noordenwind op en volgde een scherpe temperatuurdaling. Zaterdag 27 oktober werd het niet warmer dan 7 graden. ´s Nachts kwam het in het laatste weekend van oktober op veel plaatsen tot vorst. In het oosten van België vroor het lokaal zelfs matig. Ondanks de sterke temperatuurschommelingen komt de gemiddelde temperatuur precies uit rond de normaal van 11,1 graden.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht