September 2012: van zomer naar herfst

13 juli 2020, 17:28

September 2012 was relatief droog en vrij zonnig. De temperatuur kwam net uit onder het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar. Wat vooral opviel is dat de eerste tien dagen behoorlijk zomers waren. Later in de maand werd het een stuk frisser, viel er regelmatig regen en waaide het af en toe stevig. Kortom: het werd herfst.

Foto door: Martin Jan Melinga

Zomers begin, daarna koeler

De eerste dag van de maand kwam het kwik in Ukkel tot 19,3 graden. In de negen daaropvolgende dagen werd het elke dag meer dan 20 graden. Het zomerse septemberweer bereikte het hoogtepunt op 8 en 9 september met respectievelijk maximumtemperaturen van 27,4 en 29,1 graden. 16 September leverde als prima nazomerdag nog een maximumtemperatuur van ruim 22 graden op, de rest van de maand lagen de maxima tussen 15 en 20 graden. In de nachten koelde het soms af tot een graad of 6. Uiteindelijk kwam de gemiddelde maximumtemperatuur een halve graad hoger uit dan het gemiddelde van de septembermaanden van de afgelopen 30 jaar. De minimumtemperatuur kwam afgelopen maand gemiddeld juist een graad lager uit. Kijken we naar de gemiddelde temperatuur (dus alle uurwaardes van de maand) dan was het 0,4 graden frisser dan ‘normaal’.

Eerst droog, later herfstachtig

De eerste tien dagen verliepen helemaal droog. Daarna volgende enkele buien en vooral de periode 23-26 september was herfstachtig met veel regen en vooral op de 24e ook veel wind. In totaal bleef de maandsom met 51,6mm ruim onder de normaal van 69mm. Het aantal dagen met neerslag kwam op 12 uit en het aantal geheel droge dagen dus op 18.

Veel zon in eerste decade

Op 1, 4, 7, 8 en 9 september scheen de zon zo goed als de hele dag. Dit zorgde ervoor dat er in de eerste decade al ruim 86 zonuren werden behaald. Het weekend van 15 en 16 september verliep ook behoorlijk zonnig en ook aan het einde van de maand was er een drietal dagen veel zon. Door dit alles kwam de maandsom met ruim 175 uur dik boven de normale 143 uur uit. Dit is echter nog niets vergeleken de extreem zonnige september van het jaar 1959. Deze maand haalde 299 zonuren en dus een gemiddelde van bijna 10 uur per dag. Een septemberrecord wat nagenoeg niet te breken is.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht