2013: koude eerste helft, warm vervolg

14 juli 2020, 14:29

Brussel1
Brussel1
Brussel1

Het jaar 2013 is in Ukkel geëindigd met een gemiddelde temperatuur van 10,1 graden tegen 10,6 normaal. Daarbij viel 816 mm neerslag tegen 861 normaal. Ondanks dat het droog was gaat het jaar niet de boeken in als zonnig, maar als iets te somber. De zon scheen 1510 uur tegen 1558 normaal.

Vooral lente was uitzonderlijk koud

De eerste helft van het jaar was het uitzonderlijk lang koud. De lente stond voor een groot deel in het teken van een verlenging van de toch al koude winter. In maart lag de gemiddelde temperatuur op 3 graden tegen 6,8 normaal. Daarmee was het de koudste maartmaand sinds 1981.

De eerste vier maanden van het jaar verliepen koud en droog. Mei vervolgde met koud, nat en somber weer. De lente als geheel eindigde met een gemiddelde temperatuur van 7,7 graden tegen 10,1 normaal. Het was daarmee de koudste lente sinds 1970! In juni was het voor de zesde maand op rij te koud.

Tweede helft aan de warme kant

Na alle kou werden we precies tijdens de zomervakanties getrakteerd op heerlijk zomerweer. Juli was een topzomermaand, die gepaard ging met een hittegolf en veel zon. Ook was het twee weken achter elkaar droog. In augustus werd het iets wisselvalliger, maar het bleef warm, droog en zonnig.

De herfst was er eentje die zijn naam eer aan deed. Depressies zorgden herhaaldelijk voor veel wind en regen. Met een zuidwestelijke stroming werd daarbij zachte lucht aangevoerd. Ook december, de eerste officiële wintermaand, leverde herfstweer op. De winter liet zich eind 2013 dan ook niet meer zien.

Zomer veroorzaakt droog jaar

Er viel in 2013 zo’n 45 mm neerslag minder dan gebruikelijk. Dit was vooral te danken aan de droge zomer, waarbij slechts 169 mm viel tegen 225 normaal. De lente en herfst verliepen juist iets te nat.

Ondanks dat de zomer zonnig verliep eindigde het jaar iets te somber. Dit kwam doordat het in de lente zeer somber was, met 386 zonuren tegen 469 normaal.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht