April 2013

14 juli 2020, 14:29

april2

Na een koude start eindelijk lente

De voorbije aprilmaand ging koud van start. Halverwege de maand werd het warmer. Op 14 april werd het in Ukkel voor het eerst dit jaar meer dan 20 graden. Van standvastig lenteweer was geen sprake. Koude en warme dagen werden in hoog tempo afgewisseld.

Droge en koude start

Een koude noordoostenwind zorgde ervoor dat het begin april droog, maar behoorlijk koud was. De eerste week kwam het ’s nachts regelmatig tot vorst en overdag was het fris met maxima rond 7 graden. De koudste dag was 3 april. Het werd overdag slechts 6,3 graden. De eerste 8 dagen viel in Ukkel geen neerslag. Een aantal dagen verliep zonovergoten, maar er waren ook dagen met hardnekkige wolkenvelden.

Tweede helft van de maand warmer

april2
april2

In de tweede decade (11 t/m 20 april) stak regelmatig een wind op uit richtingen tussen zuid en west. Warme lucht stroomde hierdoor uit over België. Na een lange winter werd het eindelijk lente. De temperatuur schoot omhoog en af en toe viel ook wat regen. De natuur kwam hierdoor tot bloei. Op 14 april werd (met 23,3 graden) de eerste warme dag van het jaar in Ukkel genoteerd. Ook 17, 24 en 25 april verliepen warm. Opvallend was dat de temperatuur juist in de laatste twee weekenden terugviel, onder invloed van noordelijke winden.

De cijfers: vrij koud, droog en iets meer zon dan normaal

Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 graden tegen 9,8 normaal gaat de maand als vrij koud de database in. De vierde maand op rij met een gemiddelde temperatuur beneden het langjarige gemiddelde! De warmste april sinds 1833 was die van 2007 met 14,3 graden.

Vorig jaar verliep de aprilmaand met 8,4 graden nog kouder dan dit jaar. Toen viel ook nog eens veel regen: 104 mm. Dit jaar is de neerslagsom uitgekomen op 25,8 mm. Hiermee gaat april 2013 de boeken in als droge maand. Normaal valt in Ukkel 51,3 mm. De zon scheen deze maand 167 uur. Dat is iets meer dan de normaal van 158 zonuren.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht