Februari 2013

14 juli 2020, 14:29

Ukkel-Februari-2013

Sneeuwrijke februarimaand

Aan het winterweer in februari leek maar geen einde te komen. Toch verliep de afgelopen maand klimatologisch gezien niet uitzonderlijk. Het was 2 graden kouder dan het langjarig gemiddelde,maar het kwam, net als in januari, niet tot strenge vorst in Ukkel. Qua neerslag en zon was de maand ook normaal. Wel viel er met grote regelmaat sneeuw.

Ukkel-Februari-2013
Ukkel-Februari-2013

De maand begon wisselvallig en vrij zacht, met perioden met regen. De tweede week ging de temperatuur beduidend omlaag en rond de 7e viel er eerst nog regen en later ook (smeltende) sneeuw, waar het verkeer veel last van ondervond. In Hoog-België vielen sneeuwbuien. Er brak toen een koudere periode aan, waarbij het in Ukkel ‘s nachts licht vroor en het overdag enkele graden boven nul was.

Koude Krokusvakantie

Van 9 tot en met 17 februari was het Krokusvakantie en kon in de Ardennen op veel plaatsen van de sneeuw genoten worden. Het bleef de eerste helft van de week koud, in Hoog-België bleef de sneeuw dan ook de hele week liggen. Er viel in het eerste weekend en de maandag er na nog een beetje sneeuw.

Tijdelijke dooi

Rond Valentijnsdag volgde een dooiaanval met sneeuw, geleidelijk overgaand in aanvriezende regen en regen. De wat zachtere periode was maar van korte duur, want vanaf de 18e keerde de kou terug. Er kwam bovendien een schrale noordoostenwind te staan, waarbij het wel een aantal dagen droog en vrij helder weer was, dankzij een hogedrukgebied boven het land. Was het eerst nog overdag rond 6 graden, in het laatste weekend van de maand lagen de temperaturen overdag rond nul en vroor het ’s nachts licht in Ukkel. Ook viel er opnieuw sneeuw. Uiteindelijk werd de maand vrij somber afgesloten.

Weinig extremen

Hoewel de maand als echt winters ervaren werd, werden geen bijzonder extreme waarden gemeten in Ukkel. Zo was het met gemiddeld 1,4 graden tegen 3,7 normaal wel wat kouder. Wat verre van een record is, in het verleden kwamen de maandgemiddelden namelijk ook vaak genoeg onder nul, met als kouderecord -6,1 graden in 1956. Verder was er niet zoveel zon met 59,3 uur tegen 76,6 uur normaal en viel er 55,3 mm neerslag, waar normaal 63,1 mm valt. Het enige opvallende cijfer was het aantal dagen met sneeuwval: 11 dagen tegen 5 normaal.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht