Januari 2013

14 juli 2020, 14:38

Januari stond in het teken van winterweer. Ondanks een zacht begin en eind verliep de maand te koud met in Ukkel een gemiddelde temperatuur van 2,1 graden tegenover 3,3 normaal. Er viel regelmatig sneeuw, maar verrassend genoeg was de maand aan de droge kant met bijna 54 millimeter neerslag tegenover 76 normaal. De zon kwam er echter maar weinig aan te pas: zo’n 36 uur zon tegenover 58 normaal.

Prachtig winters plaatje (door Stephan van Loon)

Herfstachtig begin

De maand begon met een zachte, kletsnatte en windrijke jaarwisseling. Ook de eerste week verliep zacht met op 3 januari zelfs een maximum van 10,5 graden te Ukkel. Van tijd tot tijd viel regen, maar geen grote hoeveelheden.

Volle bak winter

Hoe anders werd het weer na 11 januari, toen het voor het eerst tot nachtvorst kwam. De wind draaide in die periode naar het noordoosten en de aanvoer van koude lucht kwam op gang. De eerste officiële ijsdag (maxima beneden het vriespunt in Ukkel) werd genoteerd op 13 januari. Vervolgens bleef het kwik een week onder het vriespunt, de laagste temperatuur werd gemeten op 16 januari: -9,3 graden. Pas op 21 januari dooide het overdag weer licht. De winter liet zich echter niet zomaar het land uit drijven en hield tot de 26ste stand.

Skipret in de Ardennen

Gedurende deze winterse periode viel regelmatig sneeuw. Veel skipistes in de Ardennen openden dan ook hun deuren en in het weekend van 19-20 januari kon volop geskied worden. Ook in het westen van het land liepen de hoeveelheden op tot 5-10 cm.

De maand eindige zoals hij begon: zacht, regenachtig en veel wind. Op 30 januari werd het zelfs 13,9 graden!

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht