September 2013

14 juli 2020, 14:30

zon-aan-de-kust-Kurt-de-Kerf

Een maand met uitersten

zon-aan-de-kust-Kurt-de-Kerf
zon-aan-de-kust-Kurt-de-Kerf

Aan het begin van deze eerste herfstmaand werd de zomer nog even verlengd. Het was zonovergoten en op 5 september werd het zelfs tropisch warm. Daarna was het twee weken koel en nat herfstweer, gevolgd door een periode met droog en vrij zonnig najaarsweer.

Normale cijfers

Volgens de cijfers in Ukkel verliep september 2013 volstrekt normaal. De gemiddelde temperatuur bedraagt 14,8 tegen 14,9 normaal. Met 58,1 mm neerslag was het droger dan het langjarige gemiddelde van 68,9 mm, maar de regionale verschillen waren groot. In Vlaanderen en ook plaatselijk in het oosten viel juist meer dan de gebruikelijk hoeveelheid neerslag, lokaal zelfs meer dan 100 mm. Ukkel was duidelijk een van de drogere stations. Het aantal zonuren is uitgekomen op 148,5 uur tegen 143 normaal.

Tropische start

Met de komst van september op de kalender is de meteorologische herfst van start gegaan. Aan herfst deed het weer ons de eerste week zeker niet denken. De temperatuur bevond zich in een stijgende lijn en ook de zon ging steeds vaker schijnen. Het hoogtepunt werd bereikt op 5 september. Op deze zonovergoten dag werd het in Ukkel maar liefst 31,6 graden. Goed voor een gedeelde vierde plaats van warmste septemberdagen ooit gemeten. De warmste septemberdag sinds de start van de metingen in 1833 staat op naam van 4 september 1929 met 33,9 graden. In Kleine Brogel werd het op 5 september zelfs 33,4 graden.

Natte weken

Na een zomerse eerste week van september was de koek op. De temperatuur maakte een flinke duikeling. Twee weken lang lagen de maxima rond 15 graden en daarbij regende het vrijwel elke dag. De zon kwam op veel dagen nauwelijks aan bod. Kortom: herfst!

Droog en zonnig einde

Vanaf 20 september kreeg een hogedrukgebied steeds meer grip op het weerbeeld. In eerste instantie waren er veel wolkenvelden, maar de buiigheid werd al snel onderdrukt. Op 23, 24 en 25 september werd de 20-gradengrens weer geslecht. Daarna zakten de maxima terug naar een graad of 18 en kwam er veel ruimte voor de zon. De laatste dagen van de maand maakte een vrij stevige oostenwind het uit de zon en in de wind voor het gevoel fris.

grafiek
grafiek
Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht